Hlavní obsah

Magistrát v Karviné potrestal desítky zaměstnanců za surfování po internetu

Karviná

Karvinský magistrát potrestal 33 svých zaměstnanců za zneužívání počítačů k mimopracovním aktivitám, tři lidé přijdou o místo a zbývajících 30 má o 50 procent zkrácený osobní příplatek. Najatá firma po dobu zhruba půl roku sledovala všechny zaměstnance magistrátu a zjišťovala, k čemu využívají počítače v pracovní době, řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Článek

Na magistrátu pracuje 340 úředníků. Ukázalo se, že někteří zaměstnanci nepřiměřeně dlouhou dobu používali internet. Úředníci na něm sledovali například bulvární zpravodajství. Ojediněle se objevily i návštěvy stránek s pornografií. Zaměstnanci hráli na počítačích také karty.

"Vyskytl se i jeden případ jiné práce v práci, kdy jeden ze zaměstnanců si u nás zařídil a provozoval internetovou živnost," uvedla mluvčí. S výsledky auditu užívání informačních technologií je i přes tyto hříšníky magistrát spokojen.

"Ukázalo se, že naprostá většina lidí dělá, co má. To prověřování bylo opravdu anonymní, ani informovaní lidé včetně mne nevěděli, kdy na ně dojde řada," řekl tajemník magistrátu Roman Nogol.

Dodal, že audit tohoto typu se na magistrátu uskutečnil poprvé a rozhodně se ještě bude opakovat. Obdobný audit si v roce 2006 nechal zpracovat například i krajský úřad. Pěti lidem bylo tehdy doporučeno, aby podali výpověď, několik dalších přišlo o prémie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám