Hlavní obsah

Logitech Cordless MediaPlay Mouse

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myš vybavená jako dálkové ovládání nemusí být nutně zařízení plné kompromisů. Příkladem je právě Logitech Cordless MediaPlay Mouse, která zastane funkci kvalitní bezdrátové myši i dálkového ovládání přehrávačů a prohlížečů, aniž by to na její funkčnosti vytvořilo nějakou slabinu.

Článek

Přestože nejde o žádnou žhavou novinku, ba spíš naopak, nemá multimediální myš od Logitechu rok a půl po svém uvedení na trh žádnou vážnější konkurenci. Jenže lidé jsou spíš konzervativní, následkem čehož si MediaPlay Mouse nenašla mnoho obdivovatelů. Dejme jí proto možnost ukázat, za co opravdu stojí.

Myší elegán

Narozdíl od ostatních zástupců svého druhu je MediaPlay členitější. Kromě dominantního stříbrného pláště na hřbetu a černého plastu naspod a zboku na ní najdeme ještě modrou linii táhnoucí se po celém jejím obvodu. Ta myšce dodává netradiční a svěží vzhled.

Tvarově nejde o ergonomického šampiona. Kvůli integraci multimediálních tlačítek je tvar souměrný, z čehož budou mít radost především leváci. I když jsem od ní nečekal kdovíjaký komfort, byl jsem mile překvapen. Díky protáhlé přední straně, zkosené zádi a útlým bokům padne do ruky naprosto perfektně.

Ocásek byste hledali marně. Logitech zde uplatňuje technologii rychlého radiového přenosu Fast RF, díky níž je myš použitelná i pro hráče. Samozřejmě pro hry není úplně ideální, a to i kvůli vyšší váze zapříčiněné přítomností dvou tužkových baterií.

K vzhledu se částečně váže i malá zajímavost - myš nesvítí (ve viditelném spektru). Protože mě nikdo prve nevaroval, myslel jsem, že je rozbitá, když se však kurzor na monitoru začal hýbat, pochopil jsem pravdu. Dioda na spodu je infra.

Jedno, druhé, třetí...

Na zkoušeném Logitechu najdeme celkem deset tlačítek a čtyřcestné skrolovátko s funkcí tlačítka. Kromě klasických dvou shora a dvou ze strany přepínačů tu dále jsou: dvě tlačítka hlasitosti, posun vpřed a posun zpět, tlačítko pro spuštění přehrávače, play/pause a ono zmíněné skrolovátko.

Často jsou boční tlačítka umístěna tak nešikovně, že je uživatel často nechtěně zmáčkne. Ne tak zde, kde jsou velmi úzká a posezena vcelku vysoko. Nikterak to naštěstí nesnižuje jejich funkčnost.

Zbylá multimediální tlačítka jsou rozeseta tak, že je omylem snad nejde při klasickém způsobu držení ani zmáčknout. Zato jsou dobře dosažitelná, pokud myš uchopíme jako dálkový ovladač. Navíc při stisku libovolného z nich dojde k aktivaci modrého podsvícení. Ne že by to bylo pro ovládání nezbytné, stejně se při tom na MediaPlay asi ani nepodíváte, ale je to zatraceně efektní.

Dopředu a dozadu, doleva a doprava

Kapitola sama pro sebe je potom otočné kolečko alias skrolovátko. Ne že by bylo nějak výjimečné, ale pomocí něj lze ovládat dodávaný multimediální software MediaLife. Díky tomu je skrolovátkem možné nejen točit, ale i naklánět jej na strany.

MediaLife totiž umožňuje procházet multimediální soubory na disku a v mechanikách. Nabízí atraktivní grafické rozhraní s velkými písmeny, aby jej bylo možné ovládat i z větší vzdálenosti. Podíváte se tak bez problému na fotografie, video a poslechnete hudbu. Ve své podstatě jde o jednodušší MS Media Center.

Jednoduché nastavení

Ovladače pro všechny nové myši z dílen Logitechu se jmenují SetPoint. Chcete-li si nakonfigurovat MediaPlay podle svého, musíte je nainstalovat. Software to není nikterak složitý, svému účelu ale poslouží znamenitě.

Tlačítka multimédií (+, -, >>, <<, play) a skrolování vpřed/vzad jsou neměnné funkce. Zbylých osm tlačítek je možné konfigurovat podle libosti a také podle seznamu funkcí. Vytvářet vlastní skripty bohužel není možné.

SetPoint také dbá na energetickou stránku věci. Pokud myši dochází "šťáva", dává to prostřednictvím vyskakujícího okénka náležitě najevo. Stane se tak s několikadenním předstihem (podle vytížení), takže není problém opatřit baterie nové. Životnost jednoho páru dobrých alkalických baterií je velmi úctyhodná - při domácím používání tři až čtyři měsíce.

Ostříží zrak

Optika je v tomto případě v důležitosti až na druhém místě za funkcemi, nemohu však říct, že by hrála druhou ligu. Senzor je přesný (800dpi), nedělají mu problém ani lesklé povrchy jako plastové fólie či lakované dřevo. Ve spojení s rychlým přenosem se tak stává neskutečně univerzálním pomocníkem.

Aby vydržely baterie déle, je zespodu možné senzor vypnout. To se bude hodit především mobilním uživatelům, kteří ji přiberou k notebooku. Zbytek ocení klasický úsporný režim, kdy po několika sekundách dioda snižuje výkon a čeká na pohyb. Komu by to vadilo (především hráči), v ovladačích je možné zaškrtnout volbu "Game detection", čímž se tato doba velmi výrazně prodlouží.

Závěr

Logitech Cordless MediaPlay Mouse nabízí funkce dvou zařízení bez kompromisů. Kvalitní optická bezdrátová myš je základem, dálkové ovládání zábavy na počítači potom vítaným doplňkem. Obě věci se podařilo skloubit dohromady opravdu mistrovsky. Cena přibližně 1200Kč s DPH proto není s přihlédnutím ke kvalitě přemrštěná.

Díky dodávanému softwaru získá zájemce i šikovný prohlížeč fotografií a přehrávač videa (hudby). Také miniaturní přijímač do USB potěší i majitele notebooků. Chcete-li myš s velkým "M" a netrváte asymetrickém ergonomickém designu, MediaPlay rozhodně nezklame.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám