Hlavní obsah

Levná verze Windows XP se špatně prodává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows XP Starter Edition je očesanou verzí standardního Windows XP. V Thajsku jej bylo možno zakoupit už v září, v Indonésii a Malajsii počátkem února 2005. Díky jeho špatným prodejům, se jím však pirátské kopie Windows XP kolující v Asii nedaří nahradit.

Foto: Petr Hejna

kříž u Nicova

Článek

Operační systém Windows XP Starter Edition má v Thajsku, Indonésii a Malaysii podporu 15 lokálních výrobců počítačů. Narozdíl od klasického operačního systému, se však jeho SE verze neprodává samostatně, ale jen jako předinstalovaný software na nových počítačích.

Windows XP Starter Edition jsou od samého počátku mířeny na nejlevnější počítače, které pohání například procesor Intel Celeron. "Dovedeme si Starter Edition představit jako operační systém určený pro počítače do škol, na své počítače je spíše instalovat nechceme" řekl serveru CNET Kharisma Shintara, představitel firmy Arta computer, která se zabývá výrobou počítačů v Indonésii, s tím, že cena počítače vybaveného Starter Edition softwarem se pohybuje kolem 320 dolarů (cca 7700Kč).

Také v Thaisku, kde existuje mnoho partnerů programu Microsoft Starter Edition, je podporován spíše prodej osobních počítačů bez předinstalovaného operačního systému.

Podle serveru CNET, společnost Supreme Computer, tedy jedna z největších výrobců počítačů v Thaisku, prodává počítače založené na procesorech Intel Celeron s předinstalovaným operačním softwarem Linux za 404 dolarů (asi 9700Kč). Velice podobný systém ale s předinstalovaným Windows XP Starter Edition vyjde na 443 dolarů (tedy 10 700Kč).

Společnost Microsoft odmítla poskytnout čísla prodejů počítačů v Thajsku vybavených operačním systémem Windows XP SE. "O systém Windows XP Starter Edition nebudou mít výrobci počítačů zájem do té doby, dokud jej neprojeví samotní koncoví zákazníci," sdělil Martin Gilliland, analytic společnosti Gartner Asia-Pacifik.

Kromě Malajsie, Thajska a Indonésie se Microsoft chystá ještě tento rok nabízet Windows XP Starter Edition v Rusku a Indonésii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám