Hlavní obsah

Letos se podle analytiků prodá o pětinu více počítačů

Celosvětový prodej osobních počítačů letos vzroste o 22 procent na 376,6 miliónu PC. V Česku by se měl zvýšit o čtvrtinu až na 1,4 miliónu. Prodejci počítačů letos globálně utrží 245,4 miliardy dolarů, což je o dvanáct procent více, než v roce 2009. Uvedla to analytická firma Gartner.

Článek

Světový prodej potáhne poptávka rezidentních uživatelů, která má vzrůst o 29,5 procenta, naopak nákupy firem porostou jen o 13,1 procenta.

"Poptávka po PC v segmentu domácností pokračuje v posilování, přestože vývoj světové ekonomiky zůstává nejistý. Spotřebitelé nyní pohlíží na počítač jako na nezbytnost více než jako na luxusní zboží," uvedl analytik Ranjit Atwal.

V růstu by měl letos pokračovat i segment tzv. mini notebooků. Bude ale vykazovat známky zpomalení. Gartner letos očekává růst prodeje o 30 procent na 41,8 miliónu kusů.

Výkonné notebooky se prodávají lépe než netbooky

Podle prodejních výsledků českých e-shopů s výpočetní technikou ale nejsou netbooky mezi přenosnými počítači největším tahákem. Loni šly na odbyt daleko více výkonné notebooky. [celá zpráva]

„Dle našeho zjištění máme za to, že netbooky v roce 2009 dosáhly svého maxima a ke konci roku mírně klesal podíl jejich prodeje,“ řekl Novinkám Milan Jansa ze společnosti T.S.Bohemia.

„Hlavní boom v poptávce o netbooky byl v roce 2008. Během loňského roku se trh nasytil více, než se čekalo, a to zejména díky akci Mountfieldu, kdy dával netbooky Acer jako dárky k vybraným produktům zahradní techniky. Touto cestou se jich dostalo k uživatelům více než 70 tisíc. Nyní výrazné výkyvy v zájmu o netbooky nezaznamenávám,“ uvedl ředitel Mall.cz Marek Liška s tím, že poměr v obratu je přibližně 30 % netbooků na 70 % notebooků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám