Hlavní obsah

Letem světem internetem (9. díl) - Luštíte rádi křížovky?

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet komunita lidí ochotných kriticky zhodnotit vámi pořízené fotografie, web nabízející každý den novou křížovku a stránky přátel železnic.

Foto: Michaela Poláková
Článek

photoPOST

Podle některých informací si za rok 2002 uživatelé pořídili 16 bilionů fotografií. Toto číslo zřejmě poroste geometrickou řadou, neboť popularita digitálního fotografování strmě stoupá a lidé díky dostupnosti digitálních přístrojů fotí mnohem častěji než dříve s analogovými přístroji.

Fotografie, které ukazujete svým příbuzným či známým se prakticky vždy setkají s kladnou odezvou, ale zkuste pořízené snímky předložit nezúčastněným osobám. Pravděpodobně budete překvapeni jejich reakcí. Web photoPOST umožní, aby se vámi pořízené fotografie dostali ke komunitě fotografů (amatérů i profesionálů) připravených hodnotit. Stačí se na serveru zaregistrovat a fotografii vložit do systému.

Slovo "fotografie" není v předchozí větě uvedené v jednotném čísle náhodou, neboť každý uživatel má na vložení limit jednu fotky za tři dny. Není se čemu divit, neboť podle provozovatele webu Davida Zachovala roste počet uživatelů a vložených fotografií každým dnem (v této chvíli zde najdete několik desítek tisíc fotek).

Fotografové na photoPOSTu k sobě vzájemně dokáží být kolikrát opravdu nemilosrdní. Chce to ale brát celou věc sportovně a hlavně sebekriticky. Někteří lidé ovšem výtky neunesli a kritizovanou fotku raději rychle stáhli. Proto se zde objevila novinka, díky které musí vložená fotografie zůstat na serveru minimálně 14 dní. Alespoň se autoři budou více zamýšlet nad tím, co uveřejnit a co ne.

V každém případě se ale nemusíte bát jít s kůží na trh, neboť se na oplátku ocitnete mezi spoustou zajímavých lidí se stejným koníčkem, kteří dokáží nejen vynadat za špatnou fotku, ale i poradit, jak to příště udělat jinak. Třeba takto ;-)

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (9/10)

Oznámkujte v naší anketě na konci článku web photoPOST.

Křížovky

Ve světě svázaném zákony a nařízeními asi nepřekvapí, že existuje i Směrnice pro tvorbu křížovek. V této směrnici je křížovka definována jako luštitelská úloha založená na křižování výrazů vpisovaných do obrazce a cílem řešení křížovky je úplně a správně vyplnit, případně vytvořit obrazec křížovky a nalézt tajenku. Zmíněná směrnice nezapomíná ani na zvláštní odrůdy křížovek, mezi které patří doplňovačka, kris-kros, rámcovka, hřebenovka, zrcadlovka apod.

Vybaveni teoretickými znalostmi pak směle zavítejte na křížovkářský server Lusk. Na více než tři roky fungujícím webu je totiž k vyluštění připraveno více než 1.400 křížovek rozdělených do 37 druhů. Počet křížovek se zvyšuje každým dnem - denně zde totiž vychází nová křížovka. Již vyšlé křížovky jsou uloženy v archivu, ve kterém je možno vyhledávat podle několika kritérií. Nejčastěji budete asi vyhledávat podle typu křížovky, ale k dispozici je i vyhledávání podle data vydání, velikosti křížovky, typu tajenky nebo použitého jazyka.

Na webu Lusk dále najdete malý křížovkářský slovníček určený především pro podporu luštění křížovek umístěných na předmětném webu, protože obsahuje všechna slova, která jsou v křížovkách použita. Je to pomoc hlavně pro méně zkušené luštitele a slovníček se rozrůstá společně s křížovkami - když vyjde nová křížovka, přibude do něj seznam slov v ní obsažených.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (10/10)

Stránky přátel železnic

Stránky "o mašinkách" vznikly v roce 1997 jako studentská záliba a do dnešních dnů se web vypracoval na seriózní internetový magazín, ve kterém jeho autoři všechny informace několikrát ověří, než je uveřejní (prý narozdíl od ostatních podobně zaměřených webů).

Na jednom místě najdete prakticky vše o železnici nejen z Česka, ale i z celé Evropy (web má spolupracovníky na Slovensku, v Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku nebo ve Velké Británii). Největší zájem mezi návštěvníky je o sekce Fotoalbum a Novinky, bez zájmu však nezůstávají ani rozsáhlejší články o provozu lokomotiv a jejich konstrukci nebo texty o historii tratí a zajímavých staveb.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (9/10)

Anketa

Jakou známku dáte webu photoPOST?
výborný
39 %
chvalitebný
15,4 %
dobrý
15,4 %
dostatečný
13,8 %
nedostatečný
16,4 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám