Hlavní obsah

Letem světem internetem (8. díl) - Hřbitov nebo blázinec?

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet webová služba pro objednání taxi, internetová kuchařka a virtuální hřbitov kombinovaný s internetovým blázincem.

Foto: archiv souboru
Článek

Taxislužby

Sháníte taxi? Nemáte-li v telefonu kontakt na svého oblíbeného taxikáře, nejspíše sáhnete po telefonním seznamu. Pokud se ovšem do shánění taxíka pustíte ve chvíli, kdy sedíte u počítače, zapomeňte na listování Zlatými stránkami a nasměrujte svůj internetový prohlížeč na web Taxislužby.cz.

Najdete tu ucelenou nabídku zhruba sedmi stovek taxislužeb z celé republiky a narozdíl od papírových katalogů se tu dozvíte mnohem více. Nejsledovanějším parametrem jsou pochopitelně ceny, ale filtrovat si nabídky jednotlivých služeb lze i za pomoci dalších kritérií.

Někdo preferuje vůz zahraniční značky, jiný by zase nesedl do auta bez klimatizace a další si neumí představit placení jinak než prostřednictvím platební karty. Mimo jiné si lze i nárokovat auto s řidičem hovořícím některým ze světových jazyků.

Jednotlivé taxislužby navíc můžete hodnotit pomocí komentářů a zhruba pět procent taxislužeb podchycených v databázi webu nabízí v případě objednání taxi přes internet dvacetiprocentní slevu. Výhodou serveru Taxisluzby.cz je i existence wapové verze s adresou wap.taxisluzby.cz.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (6/10)

Labužník

Mikrovlnná trouba stahující z internetu recepty je sice již realitou, ale na její masové rozšíření si ještě budeme muset nějakou dobu počkat. Do té doby nezbývá než si recept na chutné jídlo stáhnout z webu pomocí počítače. Naštěstí je z čeho vybírat, neboť internetových kuchařek je jen o trochu méně než kuchařských knih sepsaných televizními baviči.

Jedním z nejlepších webů, nad kterými se vám budou sbíhat sliny, je server Labužník. Jeho autor, na internetu známý pod jménem "pepiczech", o svém dítku tvrdí: "Návštěva našich stránek se postupně stává posedlostí, ovšem posedlí na váze neubírají, nýbrž nabírají. Proto občas přineseme uklidňující článek o zdravé výživě, všichni se mu s chutí zasmějeme a jdeme zase vyžrat ledničku."

Základem webu jsou pochopitelně kvalitně zpracované recepty roztříděné do několika desítek kategorií (předkrmy, polévky, bezmasá jídla, studená kuchyně apod.). Vybírat můžete z více než deseti tisíc receptů posbíraných z rodinných sešitů předávaných z generace na generaci v několika desítkách rodin.

Dalším zdrojem informací jsou knihovny a sbírky gurmánských časopisů z celého světa. Sám "pepiczech" tvrdí, že jen časopisů má hodně přes půl tuny. Zajímavostí je, že popisovaný web tvoří krajánci z Ameriky, Kanady, Lucemburska, Austrálie nebo Švédska. Díky různým časovým pásmům tak probíhá aktualizace téměř po celých 24 hodin.

Pokud se na webu zaregistrujete (stačí jen přezdívka a heslo), dostanete svou osobní stránku, kde si můžete zakládat sbírku vlastních receptů, upravovat informace o sobě nebo třeba číst soukromé zprávy.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (9/10)

Virtuální hřbitov

Ani nemusíte mít smysl pro černý humor, aby se vám zalíbilo navštěvovat internetový hřbitov. Jeho prostřednictvím totiž můžete pohřbít osoby, i když jsou ještě plné života. Stačí jen vybrat, na kterém hřbitově (křesťanský, židovský apod.) chcete nemilovanou osobu umístit. Podle vkusu vyberete typ náhrobku a zadáte jméno pohřbívané osoby a text na náhrobek.

Pokud vám virtuální pohřbívání připadá přeci jen jako poněkud morbidní zábava, můžete konkrétní osobu umístit do blázince. Pro imaginárního "pacienta" vyberete vhodné oddělení (schizofrenie, paranoia, psychóza, deviace) a ke jménu přidáte diagnózu.

Bohužel to ale v poslední době s webem Virtuální hřbitov vypadá, že se sám chystá na odchod do věčných lovišť. Jeho autor si ho již více než rok nevšímá a zájem o předmětný web ztrácejí i samotní internetoví uživatelé. Byla by však škoda nechat umřít web, který může mnoha lidem pomoci ulevit v jejich trápení.

.: HODNOCENÍ: grafika (1/10), obsah (6/10)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám