Hlavní obsah

Letem světem internetem (56. díl) - Novinky na softwarové scéně

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web pro amatérské spisovatele, databáze písňových textů a informační server o novinkách na softwarové scéně.

Foto: Robert Rohál

Nové album hudebního seskupení Corda Magico nese název Misterio.

Článek

Spisovatel.com

Internet je ideálním místem na publikovaní vlastních textů. Jenže ne každý má čas, chuť nebo znalosti na to, aby si založil vlastní internetové stránky. Existuje ale řada webů, kde vaše literární pokusy vydají. Jedním z nich je server Spisovatel.com zaměřený především na amatérskou publikační činnost.

Web vznikl právě z toho důvodu, že je velmi mnoho začínajících autorů, kterým nikdo zatím nic nevydá, jsou ještě neznámí a vlastně ani nevědí, jak zajistit vydání svého díla.

Na tomto webu mohou své dílo vydat bez jakýchkoliv finančních či větších časových výdajů a získají to, co potřebují nejvíce - odezvu od čtenářů. Zmíněné stránky navštěvují i různí vydavatelé a někteří autoři již tak dostali zcela konkrétní nabídky k vydání knihy nebo sbírky. 

Pokud jste již vše přečetli a máte pocit že vaše dílo by stálo také za zveřejnění, můžete to udělat. "Literatura je krásná věc, ale musí být čtena. Nenechávejte ji trpět v šuplíku vašeho stolu," vzkazuje potenciálním nositelům Nobelovy ceny za literaturu Petr Bůva z webu Spisovatel.com.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (6/10)

Hudba

Uvedený web je určen pro všechny návštěvníky, kteří se zajímají o hudbu, hrají na hudební nástroj nebo rádi zpívají. A protože je lidská paměť nedokonalá, a po nějaké době zapomíná nejenom texty, ale i melodie, vznikla tato databáze textů písní a midi souborů.

Ve světle formátu MP3 formát MIDI jistě není dokonalý, ale má výhody, které nesplňuje žádný jiný formát. V první řadě je to možnost editace notového zápisu, úpravy aranžmá a malá velikost souboru.

"Archiv textů a midi souborů jsem na svém počítači začal shromažďovat před mnoha lety. Postupem času se staly tisíce souborů nepřehledné, a tak jsem je postupně převedl do databáze. Bylo s tím dost práce, a proto by bylo škoda, kdybych si vše nechal jen pro sebe. Soubory jsou určeny pro osobní potřebu uživatelů internetu," popisuje důvody vzniku webu jeho autor Stanislav Lopata. 

V současné době je v databázi zhruba dvanáct tisíc textů písní a více než sedm tisícovek midi skladeb. Z toho je asi 2400 karaoke souborů. V průměru přibývá na serveru denně pět textů písní a stejný počet midi souborů.

Server se odlišuje od ostatních podobných zpěvníků na českém internetu rozsahem a tím, že najdete nejen text, ale i melodii k mnoha skladbám. To využívají hlavně amatérští muzikanti, učitelé lidových škol, a také si někteří uživatelé melodie nahrávají do mobilních telefonů. 

Dalšími uživateli serveru jsou rodiče stahující midi skladby pro své děti, aby při nich mohly zpívat známé písně. Tento zpěv i s hudebním podkladem si poté mohou do počítače nahrát a třeba vypálit jako hudební CD.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10

Queer Research

Internet je pro tvůrce softwaru ideálním prostředkem pro prezentaci jejich produktů. Pokud jste rádi informováni o nových verzích programů všeho druhu, měli byste sledovat stránky webu Queer Research, kde se každý den v přehledné podobě objevují upozornění na novinky na softwarové scéně.

Současná podoba stránek je ale určena především pro zkušenější uživatele, kteří se dokáží zorientovat již podle názvu prezentovaných programů. Připravovaná další verze webu by však měla poskytovat i podrobnější informace o jednotlivých produktech. Návštěvníci se také dočkají přehlednějšího roztřídění programů. 

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (8/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám