Hlavní obsah

Letem světem internetem (54. díl) - Ráj pařanů

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web pro webdesignery a programátory, stránky pro manuálně zručné nadšence a web pro příznivce počítačových her.

Foto: Archív Martina Trchová
Článek

JakNaWeb.com

Pokud jste se někdy pokoušeli vytvářet internetové stránky, jistě jste nemalou část času strávili vyhledáváním různých "udělátek", kterými jste si chtěli zpestřit své stránky.

Jednou ze zastávek na vaší cestě k cíli by se v podobném případě mohl stát tento server, na kterém najdete roztříděné odkazy na články z českého internetu o programování (kódování) webových stránek a především více než deset tisíc různých obrázků a ikonek pro použití na webu. 

"Také je zde největší archív hotových PHP a Java Scriptů na českém internetu tvořený ať už mnou napsanými skripty, nebo skripty, které mají možnost jejich autoři přímo uploadovat pomoci formuláře na stránkách," chlubí se autor webu Honza Petr.

Není proto divu, že velké procento návštěvníků stránek tvoří začínající kodéři a programátoři, kteří mají možnost najít v jednotlivých sekcích přesně to, co hledají. Ale také sem zavítá řada pokročilých programátorů, kteří se neváhají o své zkušenosti podělit s ostatními v diskusním fóru.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (6/10)

Kreativní prostor pro tvořivé lidi

Ač jsou webdesignéři a programátoři kreativní lidé, na tomto webu byste je pravděpodobně hledali marně. O to více je zde prostoru pro manuálně zručné nadšence, kteří chtějí trávit svůj volný čas aktivně a nejlépe ještě spolu se svými nejbližšími. 

Například rodiče zde najdou mnoho inspirativních návodů, jak si společně se svými potomky vyrobit věc, která jim pomůže zkrášlit byt. Důkazem budiž nejnavštěvovanější sekce webu Postupy, kde návštěvníci naleznou jednoduché a srozumitelné návody k vlastní výrobě Decoupage (ubrouskové techniky), zvířátek na prsty nebo například ozdob do květináče.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (5/10)

ČeskéHry.cz

Web ČeskéHry.cz vznikl z důvodu neexistence podobného projektu v České nebo Slovenské republice. "Chtěli jsme udělat web pro vývojáře her, zmapovat českou nezávislou a amatérskou herní scénu a především nějak organizovat komunitu lidí, kteří se o tvorbu her aktivně zajímají," popisuje důvody vzniku webu jeho zástupce Michal Acler.

Návštěvníky webu jsou především herní vývojáři, kteří sem chodí hlavně kvůli Diskusnímu fóru, v němž mohou konzultovat své problémy, radit se, pochlubit se vlastními připravovanými nebo hotovými projekty nebo se prostě jen pobavit.

Velký zájem také je o Magazín, ve kterém vycházejí zajímavé články týkající se vývoje her. "Normální návštěvníci" (nevývojáři) naopak rádi chodí hrát některé hry do Smažírny. Dlužno dodat, že zde najdete některé opravdu velmi zdařilé hry, které se svoji kvalitou mohou bez obav poměřovat s profesionální konkurencí.

Mezi dalšími novinkami na webu by měla být galerie grafiků, kteří budou moci zasílat své práce a nechat si ke ostatními návštěvníky ohodnotit. Projekt ČeskéHry se navíc neomezuje pouze na webové aktivity, ale rovněž pořádá setkání a srazy vývojářů. Například poslední akce nazvaná Game Developers Session 2004 proběhla zhruba před třemi měsíci a další sraz je naplánován na konec srpna. 

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (7/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám