Hlavní obsah

Letem světem internetem (53. díl) - Kočky z mejdanů

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o pořádání mejdanů, záchranářský server s radami pro přežití a web plný fotografií graffiti.

Foto: Plakát festivalu ARS/KONCERT

Článek

Večírky.cz

Pamětníci si ještě možná vzpomenou na skvělou povídku Můj první mejdan z dílny pánů Šimka a Grosmanna. Vtipně napsaný text pojednává o jednom nezdařeném večírku a na dlouhou dobu zůstal jediným vodítkem pro ty z nás, kteří se na podobnou akci chystali nebo ji dokonce pořádali. 

Čas však trhnul oponou a pro inspiraci již není nutné chodit na ohmatané stránky starých knih, ale stačí zasednout k počítači a zabrousit na web Večírky.cz, na kterém najdete pojednání o tom, jak se na večírky připravit, jak se vyvarovat určitých problémů a nepříjemností, nechybějí ani různé rady ohledně alkoholu, kocoviny, skvrn atd.

Dalšími samostatnými sekcemi jsou recepty na nejrůznější chuťovky, saláty a další jídla vhodná na večírek a recepty na koktejly, rady ohledně piva apod.

 "Web vznikl v roce 2003 s původním záměrem vytvořit web pro naše soukromé večírky, ale během jeho tvorby jsme postupně rozšířili fotogalerii o další sekce, a tak vznikl server Večírky.cz," popisuje pozadí vzniku webu jeden z jeho autorů Martin Jokver.

 .: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (7/10)

Rescue Team Slovakia

Poslední dobou se stává velmi často, že pes pokouše člověka. Není jednoduché se útočícímu psovi bránit, ale pokud přesto hledáte alespoň základní rady, najdete je na webu Rescue Team Slovakia. Některé rady se vám budou možná zdát brutální, a proto nezapomínejte na to základní: Velmi efektivním způsobem boje o život je útěk. Není to vůbec žádná ostuda a pokud máte na výběr mezi bojem a únikem, volte vždy únik. I v přírodě se většina střetů řeší únikem slabšího jedince. 

Hlavním tématem zmíněného webu je prevence poškození zdraví, první pomoc a rady pro překonání nebezpečných situací. Redakční tým tvoří členové záchranných složek (RZP, požárníci, členové horské služby apod.).

Cílem Slovenského záchranářského portálu je komplexně zastřešit záchranářskou činnost na Slovensku a propagovat záchranářské postupy. Web nabízí kontaktní údaje na základní záchranné složky a obsahuje většinu záchranářských postupů, které se průběžně doplňují. 

Pokud vám slovenština nedělá problémy, zcela jistě na webu zůstanete dlouho. Návodů, jak postupovat v krizových situacích, je zde opravdu velmi mnoho. Zvláště nyní, v letním období, byste se měli seznámit alespoň se základními informacemi, neboť v období prázdnin stoupá riziko úrazu především u dětí až o 100 %.

V přehledné formě se tak například dozvíte, jak postupovat při záchraně topícího, jak se chránit před bouřkou nebo jak zabránit přehřátí organizmu. Za pozornost stojí ale i ostatní témata: zemětřesení, povodně, lesní požáry, laviny, podchlazení nebo metody vyhledávání ztracených a nezvěstných osob. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (9/10)

Legalwalls.wz.cz

Graffiti nejsou v dnešní době jen nelegální čmáranice, ale i doslova umělecká díla vznikající legálním způsobem - na vyhrazených plochách. Od listopadu 2003 se s některými ze zmíněných legálních výtvorů můžete setkat na stránkách Legalwalls.

Mezi návštěvníky webu patří writer i nemalující, který se o graffiti pouze zajímá. A web navštíví i laik, kterému se graffiti jen trochu líbí. "Moc podobných webů není, každopádně ale kvalitou fotek, pravidelnou aktualizací a také tím, že zeď fotím vždy jako celek," odpovídá autor webu Morawak na otázku, jak se jeho web odlišuje od ostatních, podobně zaměřených webů a dodává: "V plánu je však rozšíření webu i o fotografie graffiti na ilegálních zónách".

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (4/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám