Hlavní obsah

Letem světem internetem (52. díl) - Vše o digitální fotografii

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o seriálu Přátelé, stránky s jedinečnými recenzemi digitálních fotoaparátů a nový magazín o počítačových hrách.

Foto: Dana Ehlová

Závěrečná děkovačka rychnovských ochotníků na Šubertově Dobrušce.

Článek

Friends Again

Letos v květnu se televizní diváci po deseti letech rozloučili s hrdiny televizního seriálu Přátelé. Než se poslední díl dočká tuzemské premiéry, nějaký čas to potrvá. Pokud s vámi cloumá zvědavost, ukojit ji můžete na této stránce webu, který se seriálu věnuje velmi pečlivě. 

Kromě obsahu poslední epizody se zde dozvíte základní informace o seriálu, jeho tvůrcích a protagonistech. Samozřejmostí je i obsah všech jeho dílů. Za pozornost též stojí sekce Extra, ve které najdete nejlepší hlášky ze seriálu, historii vztahu Rosse a Rachel, příbuzenské vztahy všech přátel a mnoho dalšího.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (9/10)

Digi-foto

Po delší době si představíme další kvalitní slovenský web. Autora stránek Digi-foto Mira Veselého znám již více než pět let jako aktivního přispěvatele diskusního fóra Servis internet, kde mimo jiné fundovaně odpovídá na otázky související s digitální fotografií.

Od ledna 2003 Miro své zkušenosti úročí na jednom ze svých webů, kde najdete především podrobné recenze digitálních fotoaparátů. Každý přístroj je testován v nejrůznějších situacích. Nejenom za sluníčka, ale i v šeru, v místnosti, v umělém osvětlení, v noci, jsou použity testovací terče i běžné rodinné fotografie a podobně.

Cílem recenze je, aby si potenciální zájemce mohl vytvořit o testovaném přístroji co nejobjektivnější obrázek. Není totiž nic horšího, než nespokojený fotograf, který si svůj přístroj zakoupil na základě "příznivé" recenze.

Kromě recenzí je tu také řada tipů a triků: jak fotografovat v naprosto konkrétních situacích - třeba dítě, jídlo nebo výrobky pro reklamní katalog. Všechno tohle je však psáno pro amatérské nasazení - nikoli v profesionálně vybaveném studiu, ale v obývacím pokoji nebo třeba v kuchyni. Autor nevnucuje nákup drahého zařízení, spíš hledá kličky a způsoby, jak fotografovat kvalitně a přitom levně.

"Vycházím z předpokladu, že můj web o fotografii nečte profesionál. Proto všechno popisuji jednoduše a stručně. Druhá věc, která mně odlišuje od jiných webů, je názorná ilustrativnost. Ve výkladu používám hodně obrázků, aby vše bylo naprosto jasné a srozumitelné," dodává Miro Veselý.

Pro české čtenáře bude zřejmě nejzajímavější zpráva, že je připravována česká mutace webu. V zájmu zachování příjemné čtivosti textu jsou totiž v recenzích často používána i slovenská slova, která český čtenář nemusí znát. Česká mutace tuhle (jedinou) bariéru odstraní. Termín zveřejnění však ještě není znám - přeložit 500 článků a recenzí je přeci jen hodně práce.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (10/10)

Svět Her

Dělíte svůj volný čas mezi počítačové hry a sledování filmů? Potom byste měli vědět o webu Svět Her, jež se specializuje na dva aspekty zábavního průmyslu, které jsou si dosti blízké. Prvním z nich jsou hry - jak počítačové (to je hlavní zaměření webu), tak i konzolové. Součástí toho všeho jsou recenze, preview, novinky, ale i downloady, screenshoty, cheaty či rozhovory.

Druhou nedílnou součástí webu jsou filmy reprezentované z větší části recenzemi filmů, z menší části pak i preview a trailery.

"Největší zájem je v této době asi o filmové recenze aktuálních snímků, které běží v kinech, na druhé koleji jsou recenze her a preview doplněné nejrůznějšími downloady, screenshoty a novinkami," vypočítává zájmy návštěvníků webu Svět Her jeho šéfredaktor Michal Makay.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (6/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám