Hlavní obsah

Letem světem internetem (44 díl) - Opuštěné kočky

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet databáze kočičích útulků, stránky s návody pro výrobu zajímavých bytových doplňků a web zdravého životního stylu.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

FELINE.cz

Pokud skončí v útulku jistý kocour proto, že ho majitel přecpával, je to spíše kuriozita. V útulcích končí v drtivé většině kočky nechtěné nebo ztracené. Web Feline.cz nabízí přehled kočičích útulků, včetně denně aktualizované nabídky. U většiny kočiček jsou k dispozici vekoformátové fotografie, součástí serveru je také neustále se rozšiřující Encyklopedický slovník kočičích pojmů

Katalog útulků je členěn dle krajů, každý si tedy může snadno omezit svůj výběr na okolí svého bydliště. Úkolem webu je propagovat kočky umístěné v útulcích a tím zvýšit šance na jejich umístění do dobrých podmínek. Snahou autorů stránek je tedy poskytnout návštěvníkům kvalitní fotografie a informace o každém zvířátku.

V plánu je vytvoření databáze ztracených zvířat nebo rozšíření encyklopedického slovníku. Na rozvoji webu se může podílet každý, komu záleží na tom, aby se kočičky dostaly k novým majitelům. Možností spolupráce je více - bydlíte-li více než 100 km od Prahy, můžete autorům webu pomoci s monitorováním situace lokálních útulků a provozovatelé vlastních webů mohou na své stránky umístit reklamní proužek střídavě zobrazující zvířata nabízená k adopci. 

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (6/10)

Inspirace

Máte šikovné ruce? Vyzkoušet si to můžete na webu dílny Inspirace z Ústí nad Labem. Nejdříve se podívejte na stránku Techniky, kde na vás čeká popis různých technik z oblasti výtvarné a rukodělné, jako například decoupage (ubrousková technika), aranžování, dekorování textilu, malování na hedvábí či sklo, výroba lýkových ozdob, malování na sklo nebo twistart (květiny z hedvábného papíru) apod.

Podle podrobných návodů s fotografiemi si pak můžete řadu věcí vyzkoušet doma. Do budoucna by autorka webu Marcela Hudová ráda rozšířila nabídku kreativních technik se zaměřením na stará řemesla a pochopitelně se stále budou stránky rozšiřovat o další fotonávody.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (5/10)

štíhlá.cz

Webů propagujících zdravý životní styl najdete na internetu velké množství. Jedním z nejčerstvějších přírůstků je server štíhlá.cz, který se uvedenou problematiku snaží pojmout komplexněji. Proto jsou zde nejen články o výživě, rekreačním sportu nebo zdravém hubnutí, ale též informace "pro duši" týkající se motivace, relaxace a psychiky při změně životního stylu na nový, zdravější.

"Většina informací z této oblasti je ovlivněna komercí, ale pravdivost zveřejňovaných informací je nízká. Proto se v oblasti zdravého životního stylu objevuje spousta protichůdných tvrzení. Nebo se jedná o informace odborné, s jejichž uplatněním v praxi má ovšem laik problém," říká Lenka Dobešová, jejíž web štíhlá.cz je nekomerční projekt, kde se autorka snaží přiblížit obecná lékařská doporučení běžnému životu žen.

Největší zájem je o recepty na pokrmy, které splňují požadavky zdravé výživy a jsou nízkoenergetické, ale přitom chutné. Všechny recepty obsahují údaj o energetické hodnotě, o čase přípravy a někdy je pro srovnání uvedena "nezdravá" varianta jídla s porovnáním kalorické hodnoty. 

Web má spíše preventivní a informační charakter, nesnaží se nic vnucovat a připouští velkou individuální variabilitu. Neklade důraz na diety a jiné extrémní snahy, ale především na celkovou fyzickou a psychickou harmonii těla. Jde především o prevenci onemocnění, štíhlost je zde vlastně až druhořadá.

.: HODNOCENÍ: grafika (9/10), obsah (7/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám