Hlavní obsah

Letem světem internetem (43. díl) - Škoda 110R je věčná

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web hledačů pokladů, internetová filmová databáze a stránky fandů vozu Škoda 110R.

Foto: Archiv autora a bugatticlubu.cz

Eliška Junková, vítězka závoda z roku 1927.

Článek

Detektorweb.cz

Možná byste se divili, kolik lidí se u nás věnuje hledání pokladů. Nejde přitom o vidinu pohádkových zisků, ale spíše o dobrodružství spojené s hledáním. Hledání pokladů a militárií za pomoci detektorů kovu se věnuje server Detektorweb.cz. 

K dispozici jsou zajímavé články z této oblasti, je zde možné prezentovat vlastní zajímavé nálezy a diskutovat o svém koníčku v diskusním fóru rozděleném do několika témat. Web je i pomocníkem začínajícím hledačům, kteří zde mohou zakoupit detektor kovů (jak nový, tak použitý), a také se jim dostane mnoha užitečných rad do začátku.

"Hlavním důvodem vzniku tohoto webu byl fakt, že nic podobného na českém internetu neexistovalo a neexistuje," říká jeho autor Otakar Nejedlý a dodává: "Další podstatný důvod je přiblížit k sobě skupinu lidí, kteří se tomuto koníčku věnují, čímž dochází k možnosti získávání zajímavých informací od podobně zaměřených lidí zabývajících se tímto koníčkem již řadu let." 

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (8/10)

Filmová databáze

Filmových databází je na internetu sice poměrně dost, přesto však existuje prostor pro nově vznikající filmové stránky. Příkladem budiž web Filmová databáze (FDb), který byl spuštěn v červenci loňského roku. Zhruba po dvou měsících navázal její autor Pavel Matoušek spolupráci s filmovým odborníkem Antonínem Růžičkou, který přinesl do FDb množství nových dat.

Na webu najdete velké množství informací nejen o českých a slovenských filmech, ale nechybějí ani údaje o zahraničních filmech a tvůrcích. Taktéž je k dispozici rozsáhlá fotogalerie a bohatá filmografie.

K rozvoji FDb můžete přispět komentáři, hodnocením nebo popiskem k filmu. Informace jsou většinou získávány přímo od zdroje, kterým jsou filmoví distributoři a jejich partneři.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

Škoda 110 R - tuning

Pamatuji si, že pokud jste chtěli v osmdesátých letech sbalit ženskou na dobré auto, Škoda 110 R (lidově zvaná "eRko") byla tou správnou volbou. Dnes jsou pochopitelně v kurzu úplně jiná auta (ve zcela jiných cenových hladinách), ale své fandy zmíněná škodovka stále ještě má. 

Příznivci tohoto legendárního vozu si mohou dávat dostaveníčko na webu Škoda 110 R - tuning, který začal vznikat v roce 2000, kdy si jeho autor koupil svoji první škodovku, kterou začal opravovat a vylepšovat a o své zkušenosti se průběžně dělil s ostatními internetovými uživateli.

Na webu dnes najdou majitelé Škody 110 R mnoho rad k opravám běžných i méně běžných závad a zároveň i možnosti, jak automobil vylepšit co se týče vzhledu, spolehlivosti i jízdních vlastností. Nechybí ani spousta fotek ze srazů škodovek. 

Od podobných webů se zmíněný server snaží odlišit maximálním přínosem pro čtenáře, neboť články jsou podávány tak, aby jim porozuměl i začátečník.

Jako příklad lze uvést to, že v každé literatuře je popsáno rozebrání součástí automobilu pomocí speciálních přípravků s jedním nejasným obrázkem, autoři článků webu Škoda 110 R - tuning se však snaží čtenářům podat postup rozebrání a následného složení třicet let starého zkorodovaného automobilu s dostupným nářadím. To vše je doprovázeno bohatou fotodokumentací.

"Návštěvníci webu jsou především mladí muži pořizující si jeden ze svých prvních automobilů a jejich otcové, kteří jim s opravami či generálkami pomáhají. Ti si tím plní své dávné klukovské sny, kdy vlastnit kupé Škoda 110 R bylo velkým luxusem," doplňuje autor webu Jan Pavel. 

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (8/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám