Hlavní obsah

Letem světem internetem (39. díl) - Hubneme na webu

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o vědě, stránky pro zájemce o shození přebytečných kil a server věnovaný středověku.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Radhošť s kaplí a sousoším sv. Cyrila a Metoděje

Článek

Věda.cz

Jsou weby, nad jejichž obsahem nemusíte příliš přemýšlet (stačí se jen dívat na obrázky). Mnohem méně je však těch, které od svých čtenářů vyžadují notnou dávku inteligence. Že jste ještě takové stránky neviděli? V tom případě asi neznáte portál Věda.cz určený především vysokoškolským pedagogům, pracovníkům akademie věd nebo výzkumných ústavu.

Obsah webu je rozdělen do tří hlavních částí. Nejnavštěvovanější sekcí je katalog internetových adres obsahující více než 7 000 komentovaných odkazů zařazených do příslušných oborů a tématických kategorií. Články jsou druhou rubrikou portálu.

"Přestože jsme se nebránili článkům z jakékoliv odborné oblasti vědy a výzkumu, snažili jsme se akcentovat články zaměřené na práci s vědeckými informacemi," dodává Martin Souček ze serveru Věda.cz.

Konference, jakožto třetí část webu, jsou souhrnným názvem pro všechny odborné přednášky, konference, semináře a jiná odborná setkání, která mohou zajímat vědecké pracovníky. 

Aktuality jsou v rámci titulní stránky pojaté jako rubrika krátkých zpráv, kde se pravidelně objevují informace ze světa vědy a výzkumu. Mají kratší informativní charakter a zpestřují portál zajímavostmi. V poslední době je to jakási výkladní skříň novinek a objevů ze světa vědy a techniky. Díky tomu, že se jedná o nekomerční aktivitu, nemusíte se na webu Věda.cz bát, že byste byli zahlceni reklamou.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (7/10

Zhubnu.cz

Blíží se doba, kdy sluníčko začne připalovat a lidé budou odkládat svršky. Na řadě z nás však dlouhá zima zanechala stopy v podobě nadbytečných kil. A zcela jistě nejen zima letošní, neboť za posledních dvacet let se počet obézních lidí v České republice zdvojnásobil.

A protože jsme třetí nejtlustší národ v Evropě, není informací o zdravé výživě nikdy dost. Na internetu najdeme celou řadu osvětových webů z oblasti hubnutí, formování postavy a životního stylu, web Zhubnu.cz se ale od podobných serverů odlišuje především prezentací více než padesátiletých zkušeností s léčbou nadváhy prof. MUDr. Rajko Dolečka, DrSc. Kromě publikování svého nejnovějšího seriálu o problematice obezity a nadváhy zde uznávaný odborník vede též on-line poradnu.

Charakteristickým návštěvníkem serveru jsou z osmdesáti procent ženy ve věku 17 - 42 let. Samozřejmě jsou zastoupeny všechny další věkové kategorie, nicméně tato je nejsilnější. Zajímavé je, že hodně čtenářů na web přichází ze zahraničí.

Nejvzdálenější návštěvníci jsou z Kanady, USA nebo Austrálie a podle názoru provozovatele webu Zhubnu.cz jde pravděpodobně o dívky pracující v zahraničí jako au-pair.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (8/10

Feudum.cz

Po náročnějším webu Věda.cz a lehce stravitelných stránkách Zhubnu.cz skončíme dnešní díl opět něčím pro fajnšmekry. Historické literatury je na trhu velké množství a web Feudum.cz se snaží oddělovat zrno od plev. Především z dobrých knih totiž jeden z tvůrců webu Vladimír Blažek čerpá informace.

"V současné době zde lze nalézt zhruba 300 článků vztahujících se ke středověku. Neklademe si přehnané cíle a snažíme se zabývat spíše dílčími kapitolami. Větší celky dle našeho názoru patří profesionálním historikům s komplexnějším přehledem. Forma článků je proto velmi odlehčená a rozsah kratší.," popisuje web pan Blažek.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (5/10

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám