Hlavní obsah

Letem světem internetem (38. díl) - Webové kamery

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet databáze webových kamer, web věnovaný akvaristům a stránky, díky kterým dovedete k mistrovskému titulu český národní hokejový tým.

Foto: archiv Zpátečka z.s.

Dospělí i děti mají již potřetí příležitost vyzkoušet tíhu kladiva a pracnost kovářské práce.

Článek

WorldLIVE.cz

Cestovat již dávno nemusíte jen prstem po mapě, ale zkusit můžete i internet. Jeho prostřednictvím se totiž přenášejí obrázky snímané tisícovkami webových kamer rozmístěných prakticky po celém světě. Web WorldLIVE.cz nabízí jednu z nejrozsáhlejších databází venkovních webkamer na internetu.

V roce 2000 se objevila první verze tohoto webu, a to ještě pod názvem EuroLIVE. V té době na českém internetu existoval prakticky jediný server svého druhu a jeho možnosti byly navíc dosti omezené. Provozovatelé serveru WorldLIVE se od začátku snažili přicházet stále s něčím novým, čehož příkladem je v současnosti jedna z nejoblíbenějších sekcí webu - Mapy

Nová verze unikátního systému interaktivních map přináší celou řadu nových funkcí. Mapy jsou rozděleny do několika úrovní podle měřítka a každým kliknutím se dostanete na mapu podrobnější. Poslední, nejpodrobnější úroveň map, pak pokrývá celý svět v poměrně malém měřítku.

Pod každou mapou je navíc k dispozici tabulka s výčtem webkamer, které se v zobrazené oblasti nacházejí. "Vytvoření této funkce bylo technicky velmi náročné, navíc vyžaduje zjišťování přesné geografické polohy každé kamery," doplňuje Martin Fröhlich z webu WorldLIVE.cz.

Součástí každé webkamerové stránky jsou informace o východu a západu slunce, místní čas, odkaz na mapu okolí nebo přehled několika nejbližších kamer. Mezi nejčastější uživatele webu patří lidé se zájmem o cestování. Výraznou skupinou návštěvníků jsou také Češi dlouhodobě žijící v zahraničí, kteří se často rádi vracejí do své rodné země alespoň virtuálně - možná právě proto je jednoznačně nejnavštěvovanější stránka s kamerou zabírající Karlův most a Hradčany.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (9/10)

AQUATAB

Před několika týdny jste se v našem seriálu mohli dočíst o rybářském webu zaměřeném na sportovní rybolov. V tomto díle si na své přijdou akvaristé, kterým je určen nedávno spuštěný web Aquatab.net. Kromě akvaristů by však měli zbystřit pozornost i rybáři, potápěči a dokonce i vědečtí pracovníci. Obsah webu se totiž točí okolo systému ryb a rybovitých obratlovců, přičemž unikátní by hlavně mělo být české názvosloví, které v tuto chvíli vytvářejí pánové Hanel a Novák.

"Česká republika bohužel trpí nekvalitními překlady akvaristických publikací, kde si překladatelé většinou vytvářejí české názvy jak se jim zachce a pak máme třeba název typu Skvrnitá mořská krysa, když ve skutečnosti je český název Chiméra běloskvrnná," vysvětluje autor webu Aquatab.net Jiří Plíštil.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (6/10)

Extraliga pro hru NHL 2004

Ne každý příznivec počítačové hry NHL od firmy EA Sports je zároveň fandou zámořské hokejové ligy. Mnoho hráčů raději hraje za svůj oblíbený český tým, a proto již více než tři roky můžete české prostředí do hry NHL nalézt na webu ELH GAME. Momentálně tvůrčí tým webu čítá zhruba deset lidí, kteří se rekrutovali z řad hokejových fandů a příznivců zmíněné počítačové hry.

"Česká televize, servery o hokeji, internetové stránky klubů, návštěvy hokejových zápasů, ale třeba i fandové, kteří nám posílají fotky dresů, hráčů a další informace sloužící ke zlepšování naší práce," prozrazuje zdroje informací jeden z tvůrců webu Jirka Borový.

Blížící se start hokejového mistrovství světa nenechal chladnými ani tvůrce webu ELH GAME, a tak se již pilně pracuje na tom, abyste mohli do finále šampionátu dovést český tým alespoň v počítačové hře.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám