Hlavní obsah

Letem světem internetem (35. díl) - Popovídejte si s psychologem

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet unikátní šachový server, nádherné stránky jistého muzea a místo, kde si popovídáte s psychologem.

Foto: Škoda Transportation

Po čtyřech letech skončil ve vedení Škoda Transportation její dosavadní generální ředitel Josef Bernard. Nahradí ho Tomáš Ignačák.

Článek

Sachy.sk

Po delší době se v našem seriálu zmíníme též o zajímavém slovenském webu. Zpozornět by měli především příznivci královské hry šachy. Na webu Sachy.sk si sice ještě nezahrajete on-line (tato možnost je teprve ve stádiu příprav), ale přesto je zde živo. Prakticky neustále zde probíhají šachové turnaje, ve kterých proti sobě hrají soupeři z různých konců světa (web je kromě slovenštiny přístupný ještě v dalších jazycích - polštině, španělštině, angličtině, němčině, maďarštině a také češtině).

Šachový web není na internetu příliš dlouho (od září 2002), ale za poměrně krátkou dobu existence dosáhl výrazného úspěchu. V současné době je v jeho databázi zhruba 15 000 aktivních hráčů a více než 180 000 ukončených partií.  

Za pozornost stojí tréninkové centrum, kde je několik trenérů připraveno pomáhat začínajícím, ale i pokročilým šachovým hráčům v rozvoji jejich šachové zdatnosti. Výuka probíhá formou partií, v jejichž průběhu trenér vysvětluje své tahy, poukazuje na nedostatky ve hře, naznačuje možnou strategii a plán hry, pomáhá při analýze pozice nebo poukazuje na rozdíl mezi silným a slabým tahem.

"V budoucnosti bychom se chtěli o něco více zaměřit na proniknutí do zahraničí a začlenění do oficiálních struktur šachu, což se nám v poslední době začíná pomalu dařit. Chtěli bychom také zkvalitnit naše nabízené služby a umožnit uživatelům hrát nejen šachy, ale také jiné společenské hry," hovoří o plánech webu Sachy.sk jeho správce Marek Vastusko. 

 .: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (8/10)

Bonsai Museum

V sobotu 20. března se v Praze uskutečnila konference Junior Internet, která odměnila vítěze nominačních soutěží. Cenu publika, které rozhodovalo svými hlasy mezi pěti nejlepšími projekty z kategorie Junior Project, získal s převahou osmnáctiletý Tomáš Krcha ze Starého Města u Uherského Hradiště za projekt Bonsai Museum.

Hlavní náplní webu je virtuální procházka zahradou, která se bude ještě toto jaro doplňovat o další panoramatické fotky (v plánu je kromě dokončení virtuální procházky dokonce i webová kamera, která by měla snímat život v muzeu v reálném čase). Další podstatnou částí jsou články, ve kterých se návštěvníci dozví o cestách v Jižní Koreji a různých akcích pořádaných muzeem.

"Rozhodně si na web udělejte čas, uvařte si zelený čaj a v klidu relaxujte. Nad bonsajemi hlouběji přemýšlejte a opravdu objevíte jejich poetickou krásu," doporučuje Tomáš Krcha.

.: HODNOCENÍ: grafika (10/10), obsah (5/10)

Psychologie.cz

Portál Psychologie.cz vznikl na přelomu let 2002 a 2003. Lze zde najít informace pro odbornou veřejnost, stejně jako odkazy pro psychologické laiky. Web obsahuje odkazy na další stránky věnované psychologii (psychologické instituce, časopisy aj.), můžete zde uveřejnit vlastní článek nebo úvahu či zalistovat v psychologickém slovníku. 

Hojně je využívána sekce Fórum, kde můžete podiskutovat na témata, která vás oslovují (fórum je moderované zkušeným praktickým psychologem). Dále lze web Psychologie využít k výběru ze široké nabídky psychologické literatury, zjistit, které akce z oboru psychologie se právě  konají nebo si prohlédnout nabídky práce z oboru. V současné době zde probíhá soutěž o knihy z nakladatelství Portál.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

 Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám