Hlavní obsah

Letem světem internetem (25. díl) - Největší zpěvník na webu

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet informační server věnovaný dabingu, folkový magazín a web věnovaný především ženám.

Foto: Stanislava Dvořáková

První klapka druhé serie připravovaných scén padla v lese u osady Na Americe.

Článek

Dabing

Dokud se hrály v kinech pouze grotesky nebo němé filmy, nebyl problém s tím, jak film zpřístupnit divákům mluvících různými jazyky. S nástupem zvukového filmu však tento problém již filmaři řešit museli. Jedním řešením bylo natáčení několika verzí - ve dvou, třech jazycích, i ve verzi němé.

Například v USA v roce 1930 byla natočena Ó Neillova "Anna Christii" s Gertou Garbo v hlavní roli v americké, německé a švédské verzi. Náklady na verze však byly pochopitelně neúměrně vysoké. Kromě titulků je proto ve většině zemí běžným řešením tohoto problému dabing. 

V tuzemských kinosálech se první dabovaný film objevil v roce 1933. Byl to americký film režiséra H. C. Raymakery "Na stopě". České znění bylo dílem Miroslava Geberta, který přeložil dialogy, sám namluvil většinu rolí, film stříhal a míchal. Výsledek však byl velmi nedokonalý. Kromě ještě spousty podobných historických zpráv na webu Dabing.info najdete také komplexní informace o tom, jakým způsobem se filmy dabují v současné době.

Zmíněný web slouží pouze jako informační server, jeho autoři jej vytvořili jako součást přípravy k maturitní zkoušce. "Musím předeslat, že tento web bohužel nemůže, alespoň prozatím, fungovat jako poradenství v oblasti dabingu. Z počátku jsem se snažila zodpovídat některé dotazy, ale postupem času jich začalo přibývat a pak už v tom nešlo pokračovat," vysvětluje jedna z autorek webu Linda Bajerová. 

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

Máte u filmů raději titulky nebo dabing? Hlasujte v anketě pod článkem.

FOLKtime

Web FOLKtime založili 9. září 1999 Zbyněk Rosendorf a Vladimír Konopas, když se prý pár dní před tím celkem dobře bavili při výrobě webových stránek pro kapelu, ve které tenkrát společně působili. Autoři se od počátku snažili od ostatních folkových magazínů odlišovat především prostorem, který nabídli ostatním.

"Řekli jsme tedy hned na začátku všem: to je váš folkový web, můžete si jej tvořit sami dle své libosti - a zdá se, že folkoví posluchači, čtenáři a především muzikanti nabízenou rukavici přijali. Do  FOLKtimu může tedy posílat (a taky je posílá) své příspěvky kdokoli, kdo chce něco zajímavého sdělit ostatním. Nehrajeme si na magazín, kde bude čtenáře vychovávat úzká skupinka amatérských publicistů, chceme, aby si FOLKtime tvořili všichni," doplňuje editor webu Vladimír Konopas. 

Prostor je tedy kromě občasným autorům vyhrazen i samotným interpretům. Pokud jste kapela či klub, a je pro vás obtížné aktualizovat neustále váš koncertní program na vašich stránkách v HTML kódu, stačí se zaregistrovat na webu FOLKtime a můžete si velice jednoduše zadávat termíny na vaše stránky přes webový kalendář. Navíc se termíny vašich koncertů společně s termíny ostatních kapel jednou týdně rozešlou zcela zdarma zhruba dvěma tisícům registrovaných čtenářů magazínu.  

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (9/10)

Móda

Nenechte se zmást názvem webu, který sice naznačuje, že zde najdete pouze informace o módě, ale ve skutečnosti tomu tak není. Mimo módních novinek totiž web nabízí také informace ze světa kosmetiky, mnoho článků se zabývá tématikou zdravého životního stylu a svoji rubriku, i když nepříliš naplněnou, mají na webu Móda také muži

I přes široký tématický záběr magazínu je však největší zájem o články zaměřené na módní trendy. Zvláště patrný je tento zájem na začátku nové sezóny. Výhodou magazínu je denní aktualizace, stínem může pro mnoho návštěvníků být grafická podoba webu, neboť kombinace fialového podkladu a růžového písma není zrovna ideální. 

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (7/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Máte u filmů raději titulky nebo dabing?
raději titulky
43 %
raději dabing
37,1 %
je mi to jedno
19,9 %
Celkem hlasovalo 661 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám