Hlavní obsah

Letem světem internetem (2. díl) - Vše pro bydlení

Novinky, Ladislav Bittner

Náš nový seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet informační web pro zájemce o zkvalitnění bydlení, server s možností hodnocení fotografií a magazín s recenzemi titulů na DVD.

Foto: PČR
Článek

Vše pro bydlení

Existuje několik internetových magazínů o bydlení, které svůj obsah staví především na publicistických článcích. Web Vše pro bydlení se však od ostatních výrazně odlišuje, a to již na první pohled. Čtení o bydlení je zde odsunuto do pozadí, neboť prim zde hraje nabídka výrobků a služeb souvisejících s bydlením.

Vše je pečlivě zařazeno do několika základních kategorií (Interiér, Exteriér, Služby) a dalším tříděním na typy výrobků či služeb se velmi zjednodušuje navigace návštěvníků po serveru. Kromě procházení databáze pomocí postupného klikání na dílčí nabídky lze využít volbu Prostor, kdy vám systém nabídne vše, co k vybranému prostoru (dětský pokoj, kuchyně, ložnice apod.) patří.

Máte již přesnou představu o rozměrech konkrétních kusů nábytku? Zbývá tedy najít jejich vhodné uspořádání v místnosti. Zapomeňte ale na posouvání vystřižených modelů po čtverečkovaném papíru. Máte-li ve svém prohlížeči nainstalován Flash Player, máte jednoduché řešení na dosah jednoho kliknutí, a to díky aplikaci Navrhněte si byt, která umí nakreslit místnost i nábytek v poměrech přesné velikosti, vkládat okna a dveře do místnosti, přesouvat věci podle potřeby a výsledek vytisknout.

Část obsahu nepřímo tvoří i čtenáři prostřednictvím Inspiromatu bydlení (nápady, náměty, návrhy a řešení pro vylepšení a zpříjemnění bydlení). Při procházení webu se může hodit zajímavá funkce s názvem Poznámkový blok http://www.vseprobydleni.cz/blok.php sloužící k ukládání informací z navštívených stránek. Obsah Poznámkového bloku zůstane uchován po dobu 30 dní.

.: HODNOCENÍ: grafika (9/10), obsah (9/10)

Qhodnocení

Fotografujete rádi? Nebo se raději díváte na fotografie jiných? Ať je to tak či onak, v každém případě byste měli vědět o jen pár týdnů starém (či spíše mladém) webu Qhodnoceni. Písmeno Q v titulu webu označuje kvalitu, kterou by měly u vystavených fotografií hodnotit návštěvníci.

Fotografie mohou vkládat do systému sami uživatelé. Jedno zda jde o amatérské momentky či profesionální fotografie. Snímky jsou rozděleny do několika kategorií - ženy, muži, zvířátka, osobnosti, krajiny, vtipy apod. Největší zájem je o první dvě jmenované kategorie, ale žebříčky deseti nejlépe hodnocených fotografií jsou sestavovány pro každou kategorii. Přihlášení uživatelé si navíc mohou vytvořit virtuální fotoalbum svých oblíbených fotografií.

Web Qhodnocení slouží nejen ke zjištění názoru obecenstva na zaslané fotografie (do budoucna se připravují i diskuse k jednotlivým fotografiím), ale nabízí i možnost k seznámení. Stačí k přiložené fotografii přidat ikonku Chci se seznámit a čekat.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (4/10)

DVDmag

V časopise StereoVideo vychází hudební příloha Volume, ve které se objevují i recenze DVD nosičů. Za jistý čas tak vznikla bohatá databáze s informacemi o DVD titulech, kterou již více než rok najdete v on-line magazínu DVDmag.

Recenze titulů jsou z časopisu přebírány s měsíčním zpožděním a magazín proto nelze považovat za novinkový server, ale spíše za jakousi virtuální kartotéku. Databáze je však mimořádná nejen svým rozsahem, ale především hloubkou informací, které o jednotlivých titulech nabízí. Kromě krátké recenze obsahu se dozvíte detailní údaje o technické kvalitě DVD, a to včetně bitrate, vrstev/stran, délky na sekundy (i u bonusu) a pečlivě jsou vypsány i všechny jazykové verze (dabing/titulky).

Od začátku existence magazínu je jeho cílem stát se nepostradatelným pomocníkem a rádcem všem DVD fanouškům před nákupem DVD nosičů. A zatímco do časopisu se dostanou jen recenze s upravenou délkou a omezeným počtem údajů, limity DVDmagu jsou daleko širší. Autoři zde mohou psát zcela bez zábran a třeba i několik různých recenzí na jeden titul.

Převážná část čtenářů magazínu se však mezi stovkami titulů nejraději orientuje podle žebříčků popularity. Je proto pochopitelné, že nejvyšší čtenosti dosáhly recenze titulů Pán prstenů nebo Harry Potter. Naopak recenze na "béčkové", nezávislé a staré filmy nejsou tak navštěvovány, ale mají archivační smysl pro případného sběratele nebo zájemce o detailní popis DVD.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (9/10)

Anketa

Jak byste oznámkovali web Vše pro bydlení:
1
29,9 %
2
14,6 %
3
15,2 %
4
20,1 %
5
20,2 %
Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Reklama

Související články

Letem světem internetem (1. díl) - Digimanie

Náš nový seriál vás bude týden co týden seznamovat se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit...

Výběr článků

Načítám