Hlavní obsah

Letem světem internetem (11. díl) - Znáte Černovlásku?

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet informační server jedné černovlásky, zpravodajský web ze světa outdooru a prostor pro lidi, kteří se chtějí podělit o zážitky ze svého života.

Foto: archiv slezskaharta.eu

Santa Maria v přístavu.

Článek

Černovláska.cz

Drahný čas předtím, než bloggeři zaplavili web, vznikly stránky rozhlasové a televizní moderátorky Radky Pilné. Již v roce 2000 si současná moderátorka ranní show na nejsledovanější televizní stanici v zemi začala psát deník, do kterého si zapisovala postřehy z osobního a pracovního života.

Vzhledem k jejímu tehdejšímu povolání  rozhlasové moderátorky se postupně stránky začaly orientovat na hudební informace, až dostaly tvář hudebně-informačního serveru s bohatou databází.

"Stránky vznikly hlavně jako úložiště pro materiály, které jsem využívala k moderování v rádiu a věčně je někde zapomínala. Časem se na ně naučili chodit i kolegové, kteří měli stejný problém," dodává Černovláska.

Dnes zde najdete především databázi hudebních interpretů, reportáže z koncertů a jejich zákulisí, články ze společnosti, kalendárium, chat, informace o některých lidech z radia a televize (kteří mají svůj web), žebříčky hitparád apod.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (6/10)

Horydoly.cz

Před vznikem tohoto serveru neexistoval v Čechách ani na Slovensku denně aktualizovaný server o sportovních aktivitách v přírodě. Přitom snad každý člověk jde alespoň jednou za čas na procházku do přírody nebo sedne na kolo. Cílovým návštěvníkem webu Horydoly.cz je relativně náročný turista , který hledá inspiraci pro své cesty a sportovní výkony.

Denně se na stránkách zmíněného magazínu objevují reportáže, návody, krátké zprávičky a zpravodajství ze zajímavých akcí (MS rodeo na divoké vodě, prvosjezd Gangy, závody auto-moto-kolo-kolo v Praze apod).

 Důležitou částí obsahu webu jsou užitečné přehledy - stupnice obtížností divoké vody, horských túr, přehled lezeckých škol a půjčoven vybavení). Autoři podle svých slov nikdy nepíší o místech a aktivitách, které by si sami "neosahali".

Návštěvníci nejčastěji diskutují nad kontroverzními tématy a největší ohlasy jsou na podrobné zpravodajství k horkým tématům - dramatické záchranné akce nebo lezení po horských ferátách. Obrovský zájem je také o kvalitní fotografie z cest.

Do budoucna je v plánu zimní zpravodajství, speciální stránky o skialpinismu a zvláštní tématické sekce věnované Krkonoším a Vysokým Tatrám.

TIP!

Obrovský zájem mezi návštěvníky webu je o přílohu Zákaz vstupu obsahující popis některých aktivit v přírodě, které jsou sice zakázané, ale běžně se dělají. Horská kola, divoká voda, jeskyňářství, base jumping, kolečkové brusle, skialpinismus, freeriding, buildering, slaňování, Kienova houpačka, ledové lezení. To jsou témata souhrnného článku o zakázaných aktivitách v přírodě a ve městě.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (9/10)

Jak často sportujete? Hlasujte v anketě pod článkem.

Žijeme

Web Žijeme vznikl zhruba před rokem jako prostor pro mladé talentované umělce a vůbec všechny, kteří vkládají svoji energii do zajímavých koníčků. Každému, kdo měl zájem, bylo vytvořeno vlastní oddělení, do kterého mohl umísťovat svoje práce. Na stránkách se tak začali objevovat básníci, malíři, cestovatelé, hudební skupiny apod.

To však tvůrcům webu nestačilo, a proto se snažili pro ostatní návštěvníky zatraktivnit web zjednodušením ovládání a designu a přidáním sekcí Fotogalerie, Poradna, Diskuze a Zážitky. Dřívější obsah byl převeden do sekce Lidé s energií.

Nová oddělení ukazují další směr webu - vše okolo našeho života. Nový podtitul "Prostě Žijeme" by měl upozornit návštěvníky na to, že mohou na webu ukazovat svůj každodenní život - stačí zaslat svoje fotografie, poradit ostatním, založit zajímavou diskuzi a povídat o svých zážitcích.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (5/10)

Anketa

Jak často sportujete?
denně
21,8 %
dvakrát až třikrát týdně
26,7 %
jednou týdně
14,9 %
alespoň jednou měsíčně
13,4 %
nesportuji
23,2 %
Celkem hlasovalo 202 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám