Hlavní obsah

Letem světem internetem (10. díl) - Neokrádá vás zaměstnavatel?

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet vegetariánský web, server s informacemi souvisejícími s výplatou mezd a sociálních dávek a jednoduchá pomůcka pro převod fyzikálních veličin.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad pojmenovaný údajně po šaškovi uherského krále

Článek

Vegetarián.cz

Stát se za minulého režimu vegetariánem nebylo jednoduché. V době zvyšování živočišné výroby ignorování masných výrobků téměř zavánělo disidenstvím a navíc kromě jiného zboží chyběly v obchodech i speciální vegetariánské potraviny. I v dnešní době je však vegetariánství z velké míry signálem jiného způsobu života, než jakým žijí "masy".

Důvodem vzniku webu Vegetarian.cz na počátku roku 2000 byl z pohledu jeho autorů nedostatek informací o tomto druhu stravování, nepravdy obecně tradované a nabídka nejnovějších informací a poznatků. Nejdříve se zde objevil seznam restaurací a prodejen vhodných pro vegetariány a poté se již server postupně rozšiřoval do současné podoby. Dnes zde kupříkladu najdete recepty s originálními fotografiemi jídel nebo zajímavosti a nejnovější medicínské poznatky z oblasti zdravé výživy.

K dispozici je i celá kniha Stop nemocem Tomáše Nováka. Pravidelně jsou navštěvovány i stránky se seznamem druhů zeleniny a ovoce, kde každý druh má vlastní stránku. Největší zájem čtenářů je o exkluzivní rozhovory s vegetariánskými osobnostmi. "Vzhledem k tomu, že nebylo jasno, která z osobností je vegetarián, zvolili jsme formu obsáhlých rozhovorů, ve kterých se čtenářům zpovídají proč se rozhodli stát vegetariány," dodává Libor Vašík z webu Vegetarian.cz.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

Výplata

Zaměstnanci si ve 2. čtvrtletí letošního roku v průměru vydělávali o 1090 korun více než ve stejném období loni. Průměrná hrubá mzda totiž v České republice vzrostla na 17.084 Kč. Většina zaměstnanců si však o této částce však může nechat jen zdát, neboť dvě třetiny z nich berou podprůměrnou mzdu.  Někteří mají navíc tu smůlu, že jim zaměstnavatel nedává ani to, na co mají nárok.

Snahou provozovatelů webu Výplata je proto informovat na jednom místě veřejnost o věcech, které souvisí se získáváním peněz (tj. jejich následnou výplatou) pracovním poměrem a také s pobírám sociálních dávek nebo důchodů. Navíc tu najdete nejaktuálnější znění zákonů, novinky týkající se mzdové, důchodové a sociální problematiky.

Nejčastějšími návštěvníky tohoto informačního serveru jsou lidé mající problémy s odměňováním nebo ukončováním pracovního vztahu, dále pak ti, kteří popisují svou sociální situaci a táží se, zda mají nárok na nějaké sociální dávky. Mezi časté návštěvníky patří také starší občané, které zajímá, kolik si jako důchodci mohou přivydělat.

Největší zájem je o výpočtové formuláře, tzv. "kalkulačky" (mzdy, věku odchodu do důchodu a výše důchodu), dále pak o problematiku související se zaměstnáním (mateřská a rodičovská dovolená, postup při výpočtu výplaty, informace o pracovní smlouvě apod.). Velmi navštěvované jsou též stránky s informacemi o výplatě sociálních dávek a stránky přinášející změny legislativy pro výše uvedené oblasti.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (10/10)

Jaká je vaše hrubá mzda? Hlasujte v anketě pod článkem.

Jednotky.cz

Síla internetu nemusí vždy spočívat jen v robustních, informacemi nabitých webech. Ukázkou toho, že v jednoduchosti je síla, budiž aplikace sloužící jako převodník jednotek. Na webu čítajícím prakticky pouze jednu jedinou stránku najdete užitečný nástroj, díky němuž nebudete tápat v případě potřeby převedení stupňů Fahrenheita na stupně Celsia, metrů čtverečních na hektary, amerických gallonů na litry nebo uzlů na kilometry za hodinu.

Přímo na titulní stránce webu Jednotky.cz si vyberete jednu z dvanácti kategorií (např. délka, plocha, objem, teplota nebo čas) a převod původní hodnoty na výslednou je již dílem okamžiku. Pokud máte zapnuté cookies, můžete při příštím návratu na tyto stránky začínat na zvolené kategorii převodu. Stačí vybrat kategorii a klepnout na odkaz Začínat zde umístěný v záhlaví stránky.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (10/10)

Anketa

Moje hrubá měsíční mzda činí:
méně než 14.000 Kč
45,8 %
14.000 - 18.000 Kč
19,6 %
více než 18.000 Kč
34,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 557 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám