Hlavní obsah

Lehký život notebooku s flash pamětí namísto pevného disku

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější modely přenosných počítačů renomovaných výrobců se pomalu oprošťují od zátěže zvané pevný disk. Namísto něj se v těchto systémech stále častěji uplatňují flash disky, díky nimž vydrží počítač déle v provozu na baterie a je rovněž o něco málo lehčí.

Článek

Jedním z notebooků, které výrobce vybaví na přání zákazníka 32 GB flash diskem, je Sony VAIO rodiny "G". Koupit jej lze buďto s klasikou - 40 GB hard diskem, nebo s novinkou - 32 GB SSD jednotkou (Solid State Disk).

VAIO G však není jediným produktem Sony, který dnes pracuje s SSD. Již dříve společnost uvedla minipočítač VAIO UX90 UMPC, který si v ranečku na zádech nese 16 GB SSD.

Ovšem vraťme se k přístroji z edice "G". Díky nasazení flash paměti poklesla jeho hmotnost z 0,98 kilogramů na 0,95 kg. Hmotnostní úbytek tedy žádná sláva, ale potěšitelná je zvýšená doba provozu na baterie, která podle Sony u přístroje s SSD jednotkou činí 6,5 hodiny a je tak o 30 minut vyšší než u totožného modelu s 40 GB pevným diskem. Výrobce dodává, že při osazení laptopu lepší baterií je možné s počítačem pracovat asi 13 hodin.

Nejnovější zástupce rodiny VAIO G zabalila Sony do uhlíkového kompozitu, notebooky se na svět dívají 12,1" XGA displejem. V základní desce s čipsetem 945GMS Express tepou procesory Celeron M a ULV (ultra-nízko-napěťový) a Core Solo. Systémy nabízejí WiFi či Bluetooth rozhraní, PCMCIA sloty, čtečku paměťových karet, nechybí ani čtečka otisků prstů. 

Notebooky edice Sony VAIO G se vůbec poprvé objevily v listopadu v Japonsku za cenu od 1800 do 2100 dolarů (přibližně od 41 000 do 48 000 Kč). Uživatel, který bude chtít vyměnit 40 GB disk za menší 32 GB SSD jednotku, musí k ceně laptopu připočítat dalších 545 dolarů (přibližně 12 500 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám