Hlavní obsah

Lechtivé fotky a videa na internetu jen za poplatek, Rhode Island připravuje nový zákon

– Washington

Americký stát Rhode Island připravuje zákon, který místním uživatelům internetu zablokuje stránky se sexuálním a hrubým obsahem a opět je zpřístupní jen po uhrazení jednorázového poplatku 20 dolarů (asi 410 Kč). Právní předpis počítá i s postihem poskytovatelů internetového připojení, pokud zmíněný obsah nebudou filtrovat, uvedla v pondělí televize Fox News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O návrhu, se kterým přišla dvojice demokratických politiků, nyní jedná místní zákonodárný sbor. Vybrané poplatky půjdou do pokladny státu Rhode Island, který je chce využít k financování boje proti kupčení s lidmi a jejich pašování.

Někteří lidé postup demokratických zákonodárců kritizují jako omezování internetové svobody a pozastavují se i nad tím, proč stát pašování lidí srovnává s prostitucí. Na Twitteru se proti takovému postupu ohradila například jedna žena, která tvrdí, že své tělo prodává. „Nikdo mě do toho nenutil a svou práci mám ráda,” napsala.

Pokud zákonodárci návrh ve stávající podobě přijmou, budou muset poskytovatelé internetu zřídit mechanismus, aby lidé mohli hlásit stránky s kontroverzním obsahem k zablokování, případně takové weby, které byly zablokovány nedopatřením. Jako kontroverzní obsah zákon označuje portály s pornem či pohoršlivou a urážlivou tematikou, kterou ale podrobněji neupřesňuje, poznamenala televize Fox News.

Pokud poskytovatelé internetu systém k hlášení stránek k blokování nezřídí, vystaví se finančnímu postihu. Zákazníci je také budou moci zažalovat za to, že kontroverzní obsah ponechali volně přístupný. Odškodné by v takovém případě mohlo činit až 500 dolarů (10 300 Kč) za každý neblokovaný web.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám