Hlavní obsah

Kyberměny vymazaly za jediný den 94 miliard dolarů tržní kapitalizace

Novinky, mif

Kyberměny zažily na konci minulého týdne nejdramatičtější propad kurzů za poslední rok. Doslova vmžiku se hodnoty jednotlivých virtuálních mincí propadly o desítky procent. V celkovém měřítku tak za pouhých 24 hodin vymazaly kyberměny 94 miliard dolarů tržní kapitalizace, tedy zhruba 2,3 bilionu korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kurzy klesaly prakticky u všech kybernetických měn, a to v průměru o 25 až 45 %. Týkalo se to virtuálních mincí ethereum, bitcoin cash, litecoin, monero, zcash a dalších.

Bitcoin se propadl na nejnižší hodnotu za rok

Internet a PC

Jeden z nejvýraznějších propadů zaznamenaly na konci týdne bitcoiny, a to o 48 %. Ještě ve středu večer se jedna virtuální mince obchodovala za 7955 dolarů (184 460 Kč), ve čtvrtek okolo poledne však hodnota začala dramaticky klesat. Nejznámější kyberměna na světě se tak obchodovala už okolo 13. hodiny za 5963 dolarů (138 305 Kč). Za pouhý den tak bitcoiny ztratily na své hodnotě bezmála dva tisíce dolarů (46 430 Kč).

A další velký pád zažily bitcoiny v noci na pátek. V pátek ráno se tak jedna mince obchodovala za 3867 dolarů (90 530 Kč). Pak kurz povyskočil směrem vzhůru na 5560 dolarů, což odpovídá v přepočtu 129 860 Kč. To je však stále o desítky tisíc korun nižší hodnota než ve středu večer.

Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za 4877 dolarů, tedy v přepočtu 116 860 Kč.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Páteční vývoj hodnoty bitcoinu

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám