Hlavní obsah

Kurz bitcoinu pokořil další rekord. Jedna mince má hodnotu přes 35 000 korun

Kurz kybernetické měny bitcoin v úterý vystoupil na nový rekord, nad 1400 dolarů za jednotku, a za poslední rok se zvýšil na více než trojnásobek. Poslední vlna růstu se podle agentury Reuters připisuje silné poptávce v Japonsku, kde byl nedávno bitcoin prohlášen za legální platební prostředek.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Bitcoin v pondělí na evropské burze Bitstamp vzrostl až o tři procenta na rekordních 1437 dolarů (35 390 Kč). Při této úrovni se úhrnná hodnota všech bitcoinů v oběhu blíží 25 miliardám dolarů (616 miliard Kč).

Webová stránka Cryptocompare, která analyzuje obchodování s bitcoinem, uvedla, že za posledních 24 hodin se asi 50 procent objemu bitcoinových obchodů uskutečnilo na paritě s japonským jenem. To podle zakladatele stránky Charlese Hayera souvisí s přijetím bitcoinu za jedno z povolených platidel v Japonsku.

V oběhu bude 21 miliónů bitcoinů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám