Hlavní obsah

Kriminalita na Facebooku roste. Náprava je v nedohlednu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zločinů souvisejících s Facebookem v minulém roce značně přibylo. Podle nejnovějších dat policie ve Velké Británii za uplynulých 12 měsíců kriminalita na nejznámější sociální síti na světě vzrostla o 19 procent, tedy téměř o pětinu. Upozornil na to deník Daily Telegraph s tím, že změna je v nedohlednu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve Velké Británii bylo v roce 2019 zaznamenáno celkem 32 451 kriminálních činů souvisejících s Facebookem, o rok dříve to přitom bylo pouze 27 274 činů. Jde o nejrůznější podvodné nabídky, vydírání, ale například také o kyberšikanu a obtěžování.

Zveřejněná data sice pojednávají výhradně o situaci ve Velké Británii, lze nicméně předpokládat, že velmi podobné výsledky budou ve statistikách napříč prakticky celou Evropou. Už jen kvůli tomu, jak je v našich končinách tato síť populární.

Facebook najme 1000 lidí v Británii. I kvůli WhatsAppu a Instagramu

Internet a PC

Deník Daily Telegraph poukázal navíc na to, že ve velkém měřítku přitom rostou případy, které se týkají „sexuální aktivity dětí“. „Tento prudký nárůst je znepokojující, ale bohužel není vůbec překvapivý. Facebook je oblíbenou platformou predátorů, kteří cílí na děti,“ prohlásil Andy Burrows, šéf dětské bezpečnosti v organizaci NSPCC.

„Obrovské počty trestných činů týkajících se zneužívání dětí by měly být pro pracovníky Facebooku poplašnými zvonky, aby se snažili sjednat nápravu,“ doplnil Burrows. Zároveň však dodal, že příliš nepočítá s tím, že by se situace v dohledné době nějak dramaticky zlepšila.

Facebook: „Je to velká zodpovědnost“

Vedení společnosti Facebook se nicméně brání tím, že neustále investuje do technologií na vyšší zabezpečení a zvyšuje počet pracovníků, kteří se starají o on-line bezpečnost. V loňském roce se počet lidí s tímto zaměřením ztrojnásobil.

„Víme, že máme opravdu velkou zodpovědnost. Každý den podnikáme kroky k plnění našich závazků vůči lidem, kteří využívají naše služby,“ komentovala nejnovější statistiky provozní ředitelka sociální sítě Sheryl Sandbergová s tím, že podnik například ve velkém odstraňuje špatný obsah.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám