Hlavní obsah

Koronavirus dává technologickým gigantům šanci zlepšit si pověst

– Washington

Firmy Google, Amazon a Facebook využívají své velikosti, dosahu a technologické zdatnosti, aby pomohly Američanům vyrovnat se s krizí kolem koronaviru. To pro velké technologické společnosti představuje šanci vylepšit si obrázek v době, kdy se na ně snáší hlasitá kritika z Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Logo na logistickém centru Amazonu

Článek

Chování tří největších amerických technologických firem zkoumají americké ministerstvo spravedlnosti, Federální obchodní komise (FTC), státní zástupci a sněmovní právní výbor. Obviňují firmy z omezování konkurence, protože využívají svého vlivu, aby si ochránily podíl na trhu nebo expandovaly na sousední trhy.

Na firmy pravidelně útočí také zákonodárci z obou politických stran s řadou obvinění od toho, že dělají příliš málo k ochraně dětí, až po to, že pomáhají prodejcům pochybného zboží, kteří využívají epidemie způsobené novým koronavirem k okrádání lidí.

Apple v Číně otevírá obchody, ve světě je naopak zavírá

Internet a PC

Zahrát si na spasitele

Pandemie koronaviru nabídla těmto společnostem, které vlastní významné hotovostní rezervy a mají obrovskou kapacitu k ovlivnění života Američanů, možnost zahrát si na spasitele a zbavit se image, že jen vydělávají na tom, že si přisvojují data.

"Jsem rád, že jsou ochotni pomoci," řekl ke snaze Googlu vyvinout mechanismus pro monitorování koronaviru republikánský senátor Josh Hawley. "Doufám, že skutečně pomáhají a nevyužívají to jako příležitost k posílení podnikání."

Facebook se připojil ke společnostem, které oznámily, že chtějí pomoci omezit ekonomické škody způsobené koronavirem. V úterý uvedl, že poskytne 100 milionů USD (2,5 miliardy Kč) v podobě hotovostních grantů a úvěrových kreditů pro 30 000 malých podniků ve více než 30 zemích.

Alphabet, mateřskou firmu Googlu, minulý týden pochválil americký prezident Donald Trump za vývoj internetových stránek, které pomáhají urychlit proces hledání těch, kteří potřebují otestovat na koronavirus.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Amazon najme 100 000 zaměstnanců

Společnost Amazon, jejíž zakladatel Jeff Bezos byl v posledních dnech v pravidelném kontaktu se zaměstnanci Bílého domu, v pondělí oznámil, že v USA najme 100 000 zaměstnanců do skladů a expedice, aby firma mohla lépe reagovat na prudký růst internetových objednávek. Amazon také uvedl, že v dubnu zvýší o dva dolary minimální mzdu svým zaměstnancům v USA. V současné době činí 15 dolarů za hodinu.

Prezident organizace Technology Policy Institute Scott Wallsten, jehož členy jsou všechny tři firmy, uvedl, že současné prostředí nabízí příležitost ke změně toho, co si lidé myslí o technologických společnostech. Dodá také nový rozměr debatě o tom, jak velké technologické firmy poškozují konkurenci.

Děkan Bhaskar Chakravorti z The Fletcher School při Tuftsově univerzitě uvedl, že se teď pozornost zaměřila na to, jak velké technologické firmy bojují proti dezinformacím a ulehčují "sociálně vzdálené" ekonomice prostřednictvím obchodování přes internet. "S jejich pomocí nejen získáváme informace o situaci v oblasti veřejného zdraví, ale snažíme se i kopírovat podobu internetového podnikání," uvedl.

Chakravorti za zaměřuje na sledování účinků digitální technologie na problémy, jako jsou globální zdraví a ekonomický rozvoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám