Hlavní obsah

Konzole PlayStation 3 bude podporovat Linux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní konzole PlayStation 3 přijde na trh pravděpodobně ve více verzích. Na vyjímatelný pevný disk, který bude volitelným příslušenstvím, bude možno instalovat také operační systém Linux.

Článek

Ken Kutaragi, prezident společnosti Sony Computer Entertainment, proto hovoří o zařízení PlayStation 3 spíše jako o "superpočítači, který slouží k zábavě", označení "herní konzole" se vyhýbá.

V rozhovoru pro internetový deník Impress PC Watch Kutaragi potvrdil plány umožňující instalaci Linuxu na pevný disk, který bude volitelnou součástí PS3.

"Systém však nechceme vybavovat pevným diskem standardně, protože nevíme, jaká jeho kapacita bude pro PS3 dostatečná," sdělil Kutaragi.

"PS3 bude obsahovat speciální 2,5" šachtu pro montáž pevného disku. Ten bude moci nabývat kapacity 80 GB a 120 GB. Nevylučujeme ani použití větších disků," dodal.

Konkurenční konzole společnosti Microsoft Xbox 360 [celá zpráva] pro srovnání obsahuje interní 20 GB pevný disk. Žádné její další verze nebyly oznámeny, i když Microsoft také nevyloučil, že by se postupně mohly objevit modely vybavené větším harddiskem. Xbox 360 se však na trhu objeví již v prosinci, PS3 až v létě příštího roku.

"Procesor Cell umí používat různé operační systémy. Ale pro jejich běh potřebujeme pevný disk. Z tohoto důvodu také označujeme PS3 za počítač a ne za pouhou herní konzoli. Myslím si, že pevný disk pro PS3 bude mít předinstalován Linux ve formě určitého bonusu."

Cell v číslech

  • výkon: až 256 gigaflops (256 miliard početních výkonů za sekundu, nejpomalejší stroj z žebříčku top 500 superpočítačů zvládne 851 gigaflops, výkonný čip ve stolním počítači kolem 35 gigaflops)
  • kmitočet: okolo 3 GHz 
  • množství paměti na čipu: až 2,5 MB
  • počet tranzistorů: 234 miliónů 
  • rozměry: 221mm čtverečných
  • výrobní technologie: 90, později 65 nanometrů
  • objeví se: nejprve v konzoli Sony PlayStation 3, později nejspíše v mnoha oblastech počínaje servery a konče mobilním telefony, kde budou nasazeny jeho upravené méně výkonné verze

"Linux je pouze základ. Cell si poradí také se systémem Lindows, ale také s Windows či s aplikací Tiger (Mac OS X 10.4). Pokud nám to jejich tvůrci dovolí, pak je použijeme. Možná se objeví i zcela nový OS," dodal Kutaragi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám