Hlavní obsah

Konec dezinformací? Facebook spustil v Česku a na Slovensku program prověřování zpráv

– Praha

Společnost Facebook v úterý zahájila v České republice a na Slovensku program prověřování pravdivosti zpráv, které se objevují na její platformě. Fakta ověřuje francouzská tisková agentura AFP, informoval Facebook v tiskovém sdělení. Jde o součást celosvětového projektu, který firma realizuje v rámci boje proti dezinformacím.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Facebook přitom spolupracuje s nezávislými kontrolory třetích stran z celého světa. Tito takzvaní fact-checkeři posuzují a hodnotí přesnost obsahu zpráv na facebookovém News Feedu, v němž se objevují vyvěšované příspěvky. Jedním z takových certifikovaných hodnotitelů je právě AFP.

"Jakmile fact-checker vyhodnotí zprávu jako nepravdivou, Facebook ji začne v News Feedu zobrazovat níže, čímž výrazně sníží její šíření. Tímto zabrání šíření hoaxu a také se sníží počet lidí, kterým se tato zpráva zobrazí," informoval Facebook.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru se po internetu šíří jako lavina

Internet a PC

"Stránky a domény, jež budou opakovaně šířit nepravdivé zprávy, budou mít snížený dosah a také přijdou o schopnost monetizace a inzerování. Pokud bude zpráva označena jako nepravdivá, Facebook upozorní uživatele, kteří tento příspěvek uvidí nebo se ho budou snažit šířit, že tato zpráva byla označena jako nepravdivá," píše se dále v tiskové zprávě.

Facebook uvádí, že při svém programu spolupracuje s více než 50 partnery, kteří po celém světě ověřují obsah ve více než 40 jazycích.

Facebook situaci okolo koronaviru nezvládl

Na konci ledna se stal Facebook nicméně terčem kritiky kvůli tomu, že nedokáže dostatečně bojovat proti dezinformacím a hoaxům týkajícím se koronaviru. Falešné zprávy se na síti šířily navzdory úsilí pracovníků největší sociální sítě jako lavina.

Například bezmála pět tisíc lidí sdílelo na Facebooku zprávu o tom, že samotný koronavirus je podvod a snaha Číny získat prostředky od zbytku světa. Další zprávy například tvrdí, že lék na koronavirus je znám již dávno – má jít o mexické pivo Corona. I když se to může zdát jako počin nějakých vtipálků, někteří uživatelé tomu evidentně skutečně věří. Stejně tak je nesmyslný komentář, podle kterého je s výskytem nemoci spojena nadace Billa a Melindy Gatesových.

Jiná dezinformace zase uvádí, že v souvislosti s výskytem choroby různé světové mocnosti přeruší přístup k internetu, aby nebylo možné „šířit pravdu o koronaviru“. Chtějí tak prý umlčet sociální média a jedince, kteří „říkají o viru pravdu“. Nic z výše uvedeného samozřejmě není pravda, jak zdůraznil server CBS News.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám