Hlavní obsah

Kodak sjednal s bankami úvěr na dobu po bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Eastman Kodak si ve čtvrtek sjednala se třemi bankami z Wall Streetu úvěr ve výši 895 miliónů dolarů (17,5 miliardy Kč). Peníze by měly pomoci k celkové obrodě firmy, která je sice průkopníkem fotografování, ale nyní funguje v bankrotovém režimu. Z něj by se letos měla vymanit.

Foto: kodak.com

Internetové stránky Kodaku.

Článek

Kodaku poskytnou financování banky JPMorgan Chase & Co, Bank of America a Barclays. Kodak finance použije ke splacení úvěrů, které dostal na zachování provozu v režimu ochrany před věřiteli, i jako nový provozní kapitál. Dohodu musí schválit konkurzní soud na Manhattanu, který dohlíží na reorganizaci firmy.

Kodak ve středu oznámil, že soud také požádá, aby schválil plán prodeje nových akcií dosavadním akcionářů v hodnotě 406 miliónů dolarů. Nový kapitál by měl tvořit 85 procent základního jmění firmy.

Kodak výrazně zeštíhluje

Kodak v dubnu dohodou se zbylými věřiteli překonal poslední překážku k tomu, aby mohl opustit režim ochrany před bankrotem. Do něj vstoupil v lednu a odejít z něj plánuje v polovině roku. [celá zpráva]

Kodak v bankrotovém režimu výrazně zeštíhluje a prodává řadu kdysi základních podnikatelských aktivit. Firma se chce do budoucna zaměřit na komerční zobrazování, kam patří grafická komunikace, kinofilmy a fotochemikálie.

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval celému fotografickému průmyslu. Firma založená v roce 1880 však nedokázala dostatečně rychle přijmout moderní technologie a sázela na klasické kinofilmy i poté, co tento sektor smetla digitální fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám