Hlavní obsah

Kde hledat na internetu hudební festivaly

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

První letní den je v Evropě již více než dvacet let slaven mimo jiné jako Svátek hudby. Tento den tak pomyslně odstartuje přehlídku letních hudebních festivalů. Díky internetu se dozvíme nejen kde a kdy se festivaly konají, ale dostane se nám i mnoha dalších informací, které na plakátech nenajdeme.

Foto: www.betlemska.cz

Budova školy

Článek

Tradice hudební slavnosti, která se koná na počest Slunovratu 21. června, byla založena v roce 1982 ve Francii, a poprvé se začala rozvíjet na evropské úrovni u příležitosti Evropského roku hudby o tři roky později. Od devadesátých let se Svátek hudby slaví v první letní den i u nás.

Koncerty se konají na veřejně přístupných místech, na náměstích, v parcích, zahradách, ulicích, ale též v dětských domovech, domovech důchodců nebo v nemocnicích. Program Svátku hudby tvoří vystoupení amatérských i profesionálních umělců, kteří se spontánně ke slavnosti přihlásí. Na své si přijdou nejen obyvatelé naší metropole, ale i hudební příznivci v dalších městech (Trutnov, Veselí nad Moravou, Jeseník atd.). Velkolepý program přichystali pořadatelé také v Brně.

Hudební fanoušci navíc mají před sebou bohaté hudební menu rozložené na celé léto. Teplé a slunné dny jsou totiž ideální pro konání hudebních festivalů pod širým nebem. A je opravdu z čeho vybírat, neboť na své návštěvníky čeká zhruba stovka větších či menších festivalů. Všechny pohromadě je najdeme na webu Muzikus (festivaly.muzikus.cz), jehož tvůrci připravili každému festivalu stránku se základními informacemi - termínem a místem konání, cenami vstupenek, seznamem účinkujících a internetovou adresu festivalu.

Dnes je již nemyslitelné, aby hudební festival neměl své internetové stránky. Web je totiž ideálním místem, kde mohou pořadatelé prezentovat svoji akci. Fanoušci na festivalových webech najdou informace o účinkujících spojené s časovým rozvrhem jejich vystoupení, plánek festivalového městečka nebo praktické rady (občerstvení, ubytování, možnosti natáčení, dětské koutky apod.). K dispozici je mnohdy i on-line prodej vstupenek a informace o autobusovém či vlakovém spojení k místu konání hudební akce.

Nejbližší akcí většího rozsahu je Openair festival Go Planet Roxy (www.goplanetroxy.cz), který se koná ve dnech 20. a 21. června na letištní ploše aeroklubu Tábor. Mimo živých kapel (Marilyn Manson, Morcheeba, Moloko, Čechomor, Support Lesbiens, J.A.R. atd.) a DJs budou moci návštěvníci vychutnat divadelní a filmové umění či exhibice několika extrémních sportů. Než nám festivalové weby v budoucnosti nabídnou virtuální procházku areálem, musíme vzít zavděk alespoň 3D modelem místa konání festivalu.

Jen o týden později se otevřou brány festivalu Noc plná hvězd (www.nocplnahvezd.cz), na kterém se v Třinci představí hvězdy rockové scény v čele s legendární heavymetalovou královnou z Německa Doro, známou z populární skupiny Warlock. Z tuzemských interpretů vystoupí kupříkladu skupiny Arakain, Citron, Tři sestry nebo Ready Kirken. Pořadatelé slibují během hudební produkce pravidelně aktualizovat internetové stránky festivalu.

Ve stejném termínu se rozhodli letos poprvé uspořádat pořadatelé z Pragokoncertu obdobný festival Master Of Rock (www.mastersofrock.cz) ve Vizovicích, takže řada fanoušků musí zvažovat, které z těchto akcí dát přednost. A právě pro váhající střelce připravili pořadatelé akce Noc plná hvězd perličku - možnost navštívit třinecký festival zcela zdarma se vstupenkou na vizovický festival.

Pokud tedy fanoušci ve Vizovicích zjistí, že jim průběh tohoto festivalu nevyhovuje, mohou v sobotu odjet do Třince a zde strávit bezplatně druhý den festivalu se vstupenkou z již zmíněné akce. Vizovičtí však chtějí ze svého festivalu do tří let učinit akci evropského významu (po stránce dramaturgie, atraktivity i služeb divákům). Dlužno dodat, že laťku si nasadili vysoko již letošním ročníkem, neboť svoji účast potvrdily kapely Him, Slade, Over Kill, Hammerfall, Support Lesbiens, Vypsaná fixa a mnoho dalších.

Dobrá sestava bude také první červencový víkend v Českém Brodě. Na festivalu Rock For People (www.rockforpeople.cz) se totiž objeví zahraniční hvězdy Cypress Hill, Therapy?, The Levellers či domácí stálice Kabát, Chinaski, Monkey Business, Kryštof nebo Mig 21.

Zapomenout bychom neměli ani na příznivce folkové hudby, kteří se mohou vypravit na některý z mnoha folkových festivalů, o kterých se dočteme na webu časopisu Folk Country (www.folkcountry.cz). Největší akcí svého druhu je festival Zahrada, jehož čtrnáctý ročník se letos koná 3. - 6. 7. v Náměšti na Hané u Olomouce. Odehrává se celkem na devíti scénách, účastní se jej zhruba 160 interpretů a denní návštěva je více než 10.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu stránky pro rodiče

15. květen se od roku 1994 slaví jako Mezinárodní den rodiny. Při této příležitosti se podívejme, jak může být internet nápomocen při zakládání rodiny...

Kde hledat na internetu muzea

18. květen se slaví jako Mezinárodní den muzeí, čehož řada návštěvníků využila k jejich návštěvě. Pokud jste si příležitost zdarma navštívit muzejní expozice...

Kde hledat na internetu stránky pro děti

S počítači si mnohdy rozumí děti lépe než dospělí, a tak asi nikoho nepřekvapí množství webů určených právě dětem. Při příležitosti blížícího se Mezinárodní...

Výběr článků

Načítám