Hlavní obsah

Kde hledat na internetu hokej

Novinky, Ladislav Bittner

V České republice sice není lední hokej sportem číslo jedna, ale jsou okamžiky, kdy hokejistům fandí prakticky celá země. Již za pár dní začne ve Finsku mistrovství světa v hokeji a internet je připraven podpořit všechny fandy obrovským množstvím hokejových informací. Víte kde je hledat?

Foto: archiv Valachy

Velké Karlovice jsou v zimě velmi oblíbeným cílem turistů.

Článek

Pokud se budeme chtít dopídit historicky prvního utkání českých hokejistů, narazíme na několik verzí. Tak kupříkladu podle jedné je prvním oficiálním vystoupením našeho národa na mezinárodní scéně zápas s Německem v roce 1911, druhá verze jde ještě o dva roky dále do historie a první mezinárodní zápas našich hokejistů spatřuje na turnaji ve francouzském Chamonix, kde 23. ledna 1909 mužstvo Čech prohrálo s domácími borci.

I když náš hokej patřil mezi světovou špičku již v období mezi světovými válkami, naplno zazářil těsně po druhé světové válce, kdy se v letech 1947 a 1949 stalo mužstvo Československa světovým šampiónem. Začátkem padesátých let vstupuje na hokejovou scénu Sovětský svaz, který na dlouhá desetiletí ovládl světový hokej. Především v době normalizace (70. - 80. léta minulého století) byly zápasy s "Rusáky" vnímány mezi lidmi víc než jen jako sportovní zápolení. 

Nejúspěšnějším obdobím se pro český hokej stal přelom tisíciletí. Nejdříve jsme v roce 1996 získali první zlato po rozdělení republiky. O rok později jsme se sice museli spokojit s bronzovými medailemi, ale pak přišel slavný olympijský turnaj v Naganu, kde jsme ve finále porazili Rusko 1:0. V roce 1999 jsme v Norsku ve finálovém dvojzápase překonali Finsko, o rok později jsme ve finále zdolali Slováky a potřetí v řadě jsme titul získali v roce 2001 v Německu vítězstvím nad Finy 3:2 v prodloužení. Jenže v loňském roce jsme pili jen z poháru hořkosti. Nejprve čtvrtfinálové vyřazení v zápase s Ruskem na olympiádě v Salt Lake City a stejný soupeř nás poté vyřadil i ve čtvrtfinále MS ve Švédsku.

Hokejový fanoušek ale nyní nemá příliš času ohlížet se do minulosti. Sotva pár dní po vítězném tažení hokejistů Slavie českou extraligou se zraky hokejových příznivců upírají na vystoupení našich borců na blížícím se Mistrovství světa v ledním hokeji 2003, které se letos koná ve Finsku od 26. dubna do 11. května. Již nyní ale můžeme nasávat atmosféru na několika zpravodajských webech připravených přinášet čerstvé informace od ledu.

Pozorní čtenáři magazínu Novinky si jistě všimli, že před několika dny se do levého menu vklínil odkaz MS 2003, který nás zavede na web Český hokej (www.ceskyhokej.cz), o jehož obsah se redaktoři Novinek starají. Tyto stránky nás nenechají na pochybách, kterýpak mobilní operátor je partnerem naší reprezentace. Kromě nezbytného loga je na stránkách přítomna i nabídka spočívající v možnosti stáhnutí hokejové Java hry do mobilu nebo hokejového loga či vyzvánění.

Ale nemusíme se bát, že bychom se na zmíněných stránkách cítili ošizeni v případě, kdy nám v kapse zvoní mobil přihlášený do sítě jiného operátora. K dispozici jsou kromě zasvěcených článků také přehledně uspořádané rozpisy zápasů připravených na zapisování výsledků. Každý volný den českého týmu na webu Český hokej bude navíc v oznámenou hodinu jeden z reprezentantů odpovídat na otázky v internetovém online chatu.

Dceřiná společnost největší tuzemské tiskové kanceláře ČTK, firma Neris, provozuje mimo jiné i své sportovní stránky, jejichž redaktoři ve spolupráci s Českou televizí připravují web MS 2003 (www.hokej03.cz). S důvěrou se na tyto stránky budeme moci obrátit v případě potřeby nahlédnout do podrobných hráčských a týmových statistik, ochuzeni nebudeme ani o rozsáhlé fotogalerie a čekání na hokejová klání si již nyní můžeme zkrátit zahráním tří velmi vydařených flashových her s hokejovou tématikou.

Již jsme se zmínili o redaktorech České televize, kteří ale kromě internetových stránek chystají i rekordní počet hokejových televizních přenosů. V roli spolukomentátora se objeví mimo jiných i kapitán Pardubic Otakar Janecký, který ve Finsku strávil deset let a po každém utkání našeho týmu bychom se měli dočkat i rozhovorů s hráči. Česká televize má práva na hokejová mistrovství zajištěna až do roku 2006, což je dobře, neboť mnozí z nás si jistě vzpomenou na to, jak si s hokejovými přenosy v minulých letech "poradila" televize Nova. Její sporťáci se tehdy předháněli v komentátorských přebreptech.

Pokud se nevypravíte na hokejová utkání do Finska a fandění v obývacím pokoji vám nepřináší správný požitek, můžete se vypravit na pražské Staroměstské náměstí, kde budou v případě účasti českých hokejistů v semifinále přenášeny hokejové zápasy na obří obrazovce.

Češi do toho!

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na Internetu knihy - I

Internet může být nejen dobrým pomocníkem při výběru knihy, ale díky nákupu ve virtuálních knihkupectvích můžeme ušetřit čas i peníze a navíc se dostaneme...

Kde hledat na Internetu knihy - II

I na tuzemském Internetu najdeme spoustu stránek nabízejících za mírný poplatek ke stažení knihy v elektronické podobě a díla některých renomovaných autorů...

Kde hledat na Internetu lyžování

Jaro sice již klepe na dveře, ale lyžařská sezóna ještě neskončila. Internet je stále připraven nabídnout informace o aktuální hodnotě sněhové pokrývky,...

Výběr článků

Načítám