Hlavní obsah

Kapacita sítí nestačí. Netflix a YouTube sníží kvalitu videa

Novinky, huj

Šíření koronaviru prakticky napříč celým světem zahnalo celou řadu lidí do domácích karantén. Mnoho lidí zůstává doma i z čistě preventivních důvodů, všichni se přitom snaží ukrátit dlouhou chvíli, jak se jen dá. Oblíbenou kratochvílí je i sledování videí. To však přetěžuje kapacitu internetových sítí. Netflix i YouTube kvůli tomu sníží kvalitu videí on-line.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Netflix a YouTube patří v Evropě mezi hlavní poskytovatele videoobsahu v rozlišení 4K. Právě tyto streamovací služby jsou nejčastěji označovány za hlavní viníky přetížených sítí. Právě proto se na ně představitelé Evropské unie obrátili, aby rozlišení – a tedy logicky i kvalitu – videí snížili.

YouTube této žádosti vyhověl. Na území Evropy tak na 30 dní sníží defaultní rozlišení videí na 480p. Přestože to zástupci portálu ještě nepotvrdili, na vyšší rozlišení si ale budou moci lidé v případě potřeby přepnout sami. Vysoké rozlišení 4K již ale patrně k dispozici nebude.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka různých rozlišení obrazu.

Prakticky k totožnému kroku se odhodlal také Netflix. Ten nabízí rozlišení Full HD (1080p) a 4K. Na přání EU však byla komprese a další parametry upraveny tak, že se datový tok sníží o 25 %. Výsledkem bude tedy jednoznačně horší obrazová kvalita. Otazník visí nad tím, zda bude Netflix lidem nižší kvalitu nějak kompenzovat, neboť například za vysílání ve 4K platí uživatelé více.

„Pan Hastings prokázal silný smysl pro odpovědnost a solidaritu. Budeme neustále v kontaktu, abychom společně sledovali vývoj situace," prohlásil o šéfovi Netflixu Reedu Hastingsovi eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Xbox, Nintendo i PlayStation. Herní servery kolabují pod náporem lidí v domácnostech

Hry a herní systémy

Herní servery nestíhají

Pod velkým náporem uživatelů jsou v posledních dnech také velké herní služby. Ty často trápí výpadky, protože jsou jednotlivé servery přetížené. Vyplývá to z informací serveru DownDetector, prostřednictvím kterého je možné zjistit, zda jsou nejrůznější webové stránky dostupné, či nikoliv.

A jen v tomto týdnu byly zaregistrovány problémy u serverů League of Legends, Mortal Kombat, MBL The Show, Blizzard Battle.net, Call of Duty, Nintendo Network, Brawl Stars, Destiny, Apex Legends, World of Tanks či PlayStation Network.

Výpadky zpravidla nebývají globálního charakteru, ale i tak se dotýkají pravidelně nemalého množství hráčů. Zpravidla k nim dojde ve chvíli, kdy se velké množství hráčů snaží připojit ke svému oblíbenému titulu, herní servery takový nápor nezvládnou a pro část uživatelů se tváří jako nedostupné.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám