Hlavní obsah

Jižní Korea vyšetřuje praktiky Intelu

– SAN FRANCISCO/SOUL

Jihokorejský antimonopolní úřad začal vyšetřovat marketingové praktiky a slevy největšího světového výrobce čipů Intel. Tento týden to oznámila společnost Intel, která čelí podobnému šetření rovněž v Evropské unii a Japonsku.

Článek

"Šetření je v souladu s obdobným pátráním v Japonsku a Evropské unii," řekl agentuře Reuters mluvčí komise. "Vyšetřujeme, zda Intel zneužívá svou dominantní pozici na trhu," dodal.

Intel kontroluje zhruba 80 procent trhu s mikroprocesory pro osobní počítače. Konkurent Advanced Micro Devices (AMD) jej v červnu obvinil, že používá hrozby a úplatky, aby si dominantní postavení na trhu udržel. Intel však toto obvinění popřel.

Zástupci AMD tehdy prohlásili, že Intel platí obrovské částky společnostem Dell a Toshiba za to, že neuzavírají obchodní smlouvy s AMD.

Zmiňovali také firmu Sony, která měla podle obžaloby "milióny dolarů" za pouhou spolupráci s Intelem. Obvinění se věnovalo i dalším společnostem, např. NEC, Acer, Hitachi či Fujitsu, které údajně dostaly zaplaceno za to, že nepoužily či oddálily nasazení produktů AMD.

Japonský úřad uznal Intel vinným

Tato obvinění potvrdilo i vyšetřování komise zřízené japonskou organizací JFTC (Fair Trade Commission of Japan). Japonské úřady totiž v březnu dospěly k závěru, že Intel porušuje antimonopolní zákony poskytováním slev pěti výrobcům osobních počítačů, kteří souhlasili, že omezí či zastaví nákupy od AMD a dalších konkurentů. Intel v dubnu oznámil, že vyhoví požadavku úřadů a slevy zruší.

Evropské úřady minulý týden vystupňovaly antimonopolní vyšetřování, když provedly prohlídky v kancelářích Intelu a jeho zákazníků i distributorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám