Hlavní obsah

Jaký je Samsung 172T s kontrastem 700:1?

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Samsung patří mezi prestižní výrobce LCD monitorů a jeho model SyncMaster 172T nabízí skutečně perfektní parametry. Jaký je však ve skutečnosti a zda se hodí i pro profesionální grafickou práci se dozvíte v naší recenzi.

Foto: Petr Hejna
Článek

Přestože všechny LCD monitory nabízejí velice ostrý obraz s perfektní geometrií, stále ještě většina z nich není vhodná pro profesionální práci s grafikou. Důvodem je velmi často nerovnoměrné podsvícení panelu, špatné barevné podání či malé úhly pohledu. Sedmnáctipalcový Samsung SyncMaster 172T je však jednou z mála výjimek, pro kterou toto neplatí, a na základě našeho testu jej můžeme bez obav doporučit i pro profesionální práci s grafikou.

Vzhled a vybavení

Samsung 172T již na první pohled zaujme elegantním a moderním vzhledem, který jen podtrhuje úzký rámeček okolo samotného LCD panelu. Na zadní straně sklopného podstavce najdeme jak analogový, tak i digitální DVI konektor. Bohužel DVI kabel není standardní součástí dodávky - lze jej však ve většině obchodů dokoupit za cenu okolo 600 korun včetně daně. Zato v balení najdete vše potřebné pro montáž LCD displeje na zeď. Součástí testovaného LCD monitoru byly i dva reproduktory integrované v podstavci, jejichž kvalita však postačí tak na přehrávání systémových zvuků. Ovládání displeje probíhá prostřednictvím on-screen menu, které se ovládá čtyřmi tlačítky na čelní straně displeje. Další dvě tlačítka slouží k automatickému nastavení obrazu a vypnutí displeje.

Kvalita obrazu

Nejsilnější stránkou sedmnáctipalcového Samsungu 172T se standardním rozlišením 1280x1024 obrazových bodů je jeho téměř dokonalý vysoce kontrastní obraz, který se skoro nemění ani při pohledu ze stran. Výrobce udává kontrast 700:1 a úhly pohledu 170 stupňů v horizontálním i vertikálním směru, což jsou perfektní hodnoty. Testovaný Samsung je jedním z mála LCD monitorů, na kterém je černá barva skutečně černá (a ne šedá), a který má zcela rovnoměrné podsvícení. Barevné podání je věrné a pokud byste přece jen nebyli spokojeni s továrním nastavením, je možné barvy upravit nastavením poměru jednotlivých RGB složek. Samsung 172T je tedy ideálním LCD monitorem pro úpravu fotografií či práci s grafikou, neboť jeho obraz je po všech stránkách perfektní a barevně věrný.

Poněkud slabší je však doba odezvy 25 ms. Konkurence již nabízí LCD monitory s odezvou 20, 16 či dokonce 12 ms. Přehrávání akčních filmů však nedělá Samsungu ani při 25 ms žádné problémy a díky vysokému kontrastu dokonce filmy vypadají lépe než na klasickém monitoru. Ani při hraní akčních her jsme nezaznamenali žádné problémy.

Závěrečné hodnocení

Vysoký kontrast, perfektní úhly pohledu, rovnoměrné podsvícení a věrné barevné podání jsou přednosti, které dělají ze Samsung 172T ideální volbou pro každého, kdo často pracuje s grafikou a nechce již neohrabaný klasický monitor. V této oblasti Samsung výrazně předčí většinu konkurenčních lcédéček. Za obraz bez kompromisů si však také musíte připlatit, protože nadprůměrné nejsou jen parametry displeje, ale také i cena, která včetně DPH přesáhne dvacetitisícovou hranici.

Technické parametry

Samsung SyncMaster 172T

Viditelná uhlopříčka: 17"

Rozlišení: 1280x1024

Rozteč bodů: 0,264 mm

Světelnost: 250 cd/m2

Kontrast: 700:1

Úhly pohledu: 170 stupňů horizontálně i vertikálně

Doba odezvy: 25 ms

Rozhraní: Analog/DVI-D

Výbava: vestavěné stereo reproduktory

Rozměry: 385x396x216 mm

Hmotnost: 4,7 kg

Záruka: 3 roky

Cena: 17 550 Kč bez DPH

Za zapůjčení děkujeme firmě LIBRA Electronics, a.s.

Reklama

Související témata:

Související články

Recenze: 17" LCD Acer 732 s dobou odezvy 16 ms

Acer již na první pohled upoutá luxusním vzhledem, vyrovnanými parametry a dobou odezvy pouhých 16 ms. Jaký je ale ve skutečnosti a zda vyhoví i náročným...

Výběr článků

Načítám