Hlavní obsah

Jak vybrat správný MP3 přehrávač

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat si ten správný MP3 přehrávač není vůbec jednoduchá záležitost. Jako v mnoha případech, i zde jde o kompromis. Čím víc si rozmyslíte, co požadujete, tím menší tento kompromis bude.

Článek

Druhy přehrávačů a velikost

Základní kámen, na kterém byste měli stavět, je druh přehrávače. Chcete-li malý a šikovný nástroj, který se vejde i do té nejmenší kapsičky, poslouží tu nejlépe přehrávače s flash pamětí.

Zabudovaná polovodičová (flash) paměť má kromě malého rozměru i výhodu maximální odolnosti vůči otřesům a pádům. Nevýhodou může být pro někoho menší kapacita těchto drobečků, která se pohybuje vesměs do 1GB. Tato paměť se však nedá zvětšit.

Komu je velikost celkem ukradená, určitě se poohlédne po některém z harddiskových přehrávačů. Ty bývají o něco dražší než ty s flash pamětí, avšak nabízejí kapacitu až 60GB. Na takový prostor se spolehlivě vejde kompletní sbírka hudby každého z nás.

Přehrávače s pevným diskem však trpí více na mechanické poškození a otřesy. Výhodou je ohromná kapacita a většinou i nějaká ta funkce navíc. 

Někde na půl cesty jsou flash přehrávače s možností použití paměťové karty. Bývají větší než čistokrevné flashky, avšak nabízejí možnost rozšíření paměti třeba na 3GB. Pravda je taková, že se na trhu moc neujaly a je ji opravdu poskromnu.

Co by měl přehrávač umět

Když si tedy vyberete přehrávač podle kapacity a velikosti (fyzické), nastupuje otázka, co od něj očekáváte za funkce. Přehrávání hudby v MP3 či WMA (i jiných) formátech je základ, ale co dál?

Někomu by se hodilo, aby mohl použít přehrávač i jako diktafon. Váš výběr se zúží na kousky s mikrofonem. Jiní lidé ocení spíš FM tuner a možnost nahrávat z něj písničky a pořady.

Pokud budeme náročnější, může také požadovat linkový vstup, možnost posunu ve skladbě, podporu ID3 tagů, intuitivní ovládání a například adresářovou strukturu. Dobře si rozmyslete, co budete potřebovat. Méně je někdy více.

MP3 přehrávače dnes nemusí být používány pouze na přehrávání hudby. Například Creative ZEN Vision:M nabízí možnost přehrávání videí a prohlížení fotografií. Tyto vlastnosti najdete i u jiných harddiskových přehrávačů, avšak buďte si vědomi jedné stinné stránky věci, a sice, že video a grafika značně snižují výdrž na baterie.

Když už jsem se zmínil o diktafonu, musím upozornit na skutečnost, že většina přehrávačů nedosahuje v tomto ohledu kvalit jednoúčelových záznamníků, a to ani zdaleka. Na vině jsou většinou opravdu mizerné mikrofony nebo velmi ztrátová komprese, do které se zvuk ukládá. Ale záleží samozřejmě na ceně přístroje.

Jak přehrávač připojíme

Důležitý faktor při výběru je také konektivita. Najdeme i exempláře vybavené Bluetooth rozhraním, většina však používá USB. Tam je dobré se zamyslet, jestli s sebou jste ochotni nosit kabel nebo byste raději měli kousek se zabudovaným USB A konektorem.

Pokud je totiž konektor implementován dovnitř, přehrávač pouze zasunete do konektoru počítače a data kopírujete jako na pevný/flash disk. S kabelem je to horší - musí být někde při ruce, jinak je s transportem dat amen.

Dejte si při volbě také dobrý pozor na způsob kopírování dat a hudby na paměť přehrávače. Některé firmy se ve snaze omezit pirátství rozhodly využívat speciální software. Není tak možné soubory kopírovat přímo v nějakém správci souborů, ale musíte využít tento jednoúčelový program.

Lepší volbou zpravidla bývají přehrávače s podporou Mass Storrage Class  (volně lze přeložit jako třída přídavných disků), který se po připojení k počítači ohlásí jako další disková jednotka a lze s ním pracovat jako s pevným diskem.

Akumulátor či tužkovou baterii?

Velké dilema bývá také u zdroje výživy přehrávačů. Existují modely s akumulátorem a existují modely na tužkové a mikrotužkové baterie. Které řešení je ale lepší?

Akumulátory mívají zpravidla velmi solidní výdrž, jsou malé a skladné, jenže jdou nabíjet buď jen z USB nebo i z 230V sítě a hlavně nejsou prakticky nikdy vyměnitelné. Když vám někde mimo civilizaci dojde šťáva, nic s tím neuděláte.

To přehrávače na tužkové baterky bývají zpravidla robusnější, mají opravdu dobrou výdrž v řádech desítek hodin a j tužkové baterie v případě nouze seženete kdekoliv. Také je možné použít nabíjecí tužkovky, které značně sníží náklady na provoz.

Třetí varianta je použití mikrotužkových (AAA) baterií či akumulátorů. Ty se nevyznačují takovou kapacitou jako předchozí jmenované, zato však kombinují pozitiva vyměnitelnosti tužkových a miniaturnosti zabudovaných zdrojů proudu.

Zvuková stránka věci

Teď už se nám rýsuje jasná představa toho, co by měl přehrávač umět, jakou má mít kapacitu, jakou baterii, ale co zvuk? Liší se přehrávače po stránce reprodukce? Odpověď je trochu nejasná - ano i ne.

U většiny "empétrojek" najdeme sluchátka do uší zvaná pecky. A když je tam najdeme, můžeme si být téměř jistí, že nebudou hrát nikterak oslnivě. Výjimka potvrzuje pravidlo, a tak například přehrávače Iriver bývají dodávána s kvalitními sluchátky firmy Sennheiser. Některé Sandisky mívají zase sluchátka do uší podobná známým "The Plug" od amerického Kossu.

Většina výrobců však na kvalitu sluchátek moc nehledí. Neplánujete-li si pořídit žádné lepší zvlášť, potom se můžete o produkci přehrávače přestat zajímat.

Pokud máte nebo plánujete lepší pár sluchátek, potom je dobré vědět, zda je váš vyhlídnutý exponát obdařen ekvalizérem. To proto, kdyby základní charakteristika neseděla sluchátkům a bylo nutné ji upravit. Také se to hodí například do MHD, kde bývají potlačovány jen určité frekvence.

Všeobecně lze potom říct, že zvuk produkují přehrávače vesměs slušný, bez větších kazů. Zde by musel přednést svou teorii audiofil, kterým bohužel/bohudík nejsem. Z vlastní zkušenosti však vím, že s kvalitními sluchátky KOS KSC/35 není mezi přehrávači žádný velký rozdíl v kvalitě přehrávání.

Málem bych zapomněl na poměrně důležitou věc. Některé playery mívají nestandardní 2,5" vstup pro sluchátka. Pokud seženete redukci, není problém, ale spíš se takovým vyhněte.

Suma sumárum...

... pokusím se předchozí slova shrnout do několika bodů. Pokud v nich budete mít jasno, můžete se v klidu pustit do vybírání a můžete si být jisti, že si vyberete správně.

  • jaká má být kapacita přehrávače?
  • záleží mi na velikosti?
  • chci poslouchat jen hudbu ze souborů nebo i z rádia?
  • chci také diktafon?
  • potřebuji nějakou další funkci? (line-in, nahrávání z rádia...)
  • chci přehrávač s podporou fotografií a videa?
  • budu přenášet i data? (mass storrage)
  • chci kvalitní sluchátka rovnou nebo si je případně dokoupím?
  • jakou baterii by měl přehrávač mít?
  • kolik za něj chci dát...

Přeji správnou volbu a plno krásných chvil strávených ve společnosti hudby. Snad vám tento průvodce trochu pomůže, i když se nezaobíral konkrétními přístroji.

Reklama

Výběr článků

Načítám