Hlavní obsah

Jak se vypořádat s nebezpečným virem Phatbot?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zatím jen vybrané specialisty varovalo americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost před novým druhem viru, který dokáže propojit velké množství počítačů v síti s cílem mohutného úderu proti některé z internetových stránek. Virus nesoucí název Phatbot může útočit i v případě, že část počítačů v síti bude odpojena nebo na nich bude virus zlikvidován.

Foto: archiv Jakub Krumpoch

Mladý režisér Jakub Krumpoch se zpěvačkou Věrou Špinarovou v nahrávacím studiu.

Článek

Virus pracuje na principu P2P programů jako jsou např. Kazaa nebo Gnutella, které slouží k propojení počítačů za účelem výměny souborů, nejčastěji hudby nebo filmů. Podle expertů jde o nový, velice dokonalý nástroj hackerů, který se usadil jako trojský kůň již ve statisících počítačích. Mnozí odborníci dokonce zaznamenali, že hackeři již pravděpodobně testují celkovou rychlost propojené sítě.

Vir proniká přes bezpečnostní díry Windows

Phatbot proniká do počítače bezpečnostními děrami systému Windows a většinou unikne pozornosti antivirových programů, které následně odstaví. Poté se začne zajímat o hesla a přístupové kódy a snaží se zapojit napadený počítač do nakažené sítě.

Joe Stewart, výzkumník společnosti Lurhq zaměřené na bezpečnostní systémy, zdůraznil maskovací přizpůsobivost viru ihned po instalaci, aby se vyhnul detekci antivirovým programem, a ohromnou schopnost šířit se dále. Virus dokáže "ukrást" připojovací hesla k jednomu z největších amerických poskytovatelů internetu AOL, shromažďuje e-mailovou poštu, aby ji použil jako spam, a sleduje internetový provoz, aby zachytil signály vysílané jeho virovými bratry.

Vir je nutné odstranit ze všech počítačů

Bezpečnostní experti se setkali s tisícovkami viru podobného druhu, které se nazývají trojské koně podle známé pověsti o dřevěném koni, ve kterém Řekové propašovali vojáky do Troje. Phatbot ale vzbuzuje mimořádné obavy, protože ho lze mnohem obtížněji odstranit. Pokud se totiž nepodaří odstranit ho ze všech počítačů doslova do jednoho, neustále se šíří dál.

Jak se viru bránit?

Každému uživateli doporučujeme stáhnout si následující tři záplaty bezpečnostních chyb v operačním systému Windows, přes které se tento vir může do vašeho počítače dostat.

 

Odkaz na stažení záplaty přímo pro váš operační systém najdete v sekci Patch availability.

V případě, že váš počítač byl již virem nakažen, stáhněte si jednoúčelový antivirus z této adresy.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácnost v roce 2010 podle Billa Gatese

Skládací displeje, počítače bez baterií, které se budou nabíjet pomocí pokojové teploty či otřesů při přenášení, nebo mikročipy s paměťovou kapacitou na 600...

Výběr článků

Načítám