Hlavní obsah

Jak připojit externí disk - rozdíly mezi USB, FireWire a eSATA

Novinky, Marek Schäferling

Mezi připojením disků externě k počítači existují i jiné rozdíly než jen přenosová rychlost rozhraní. Protože ve čtvrtečním vydání deníku Právo, rubrika PC-TV-FOTO, byla tato problematika ochuzena, přinášíme podrobnější popis dnes. Chcete tedy vědět jak se liší USB od FireWire a o kolik je rychlejší eSATA? Potom jste na správném místě.

Článek

Nasazení externích disků

Ne každý se rozhodne pořídit si disk v externí podobě. Ti, co tak učiní, většinou jednají z následujících důvodů:

  • rozšíření kapacity zaplombovaného počítače či notebooku
  • jednoduchý a efektivní způsob zálohování počítače
  • odkládací prostor pro fotografie či video
  • vysokokapacitní přenosné médium
  • nástroj pro diagnostiku s přenosným operačním systémem (např. live distribuce Linuxu)

Pokud pomineme poslední uvedený bod, který se vztahuje především na profesionály z oboru IT, mají nejčastěji problém s "přemnoženým" multimediálním obsahem hlavně uživatelé notebooku. Nadšený fotograf je schopen měsíčně vyprodukovat několik GB fotografií, se kterými se potom nerad loučí. A externí disk je ideálním řešením.

Do podobné situace, ale mnohem rychleji, se můžete dostat s videokamerou. Stačí pořídit několik delších záznamů v nekomprimované kvalitě a hle, disk je téměř plný. Narozdíl od fotografií, kde tolik nejde o rychlost přenosu, se u videa mnohem víc dbá na rychlost, neboť upravovat video z disku který nestačí je minimálně k vzteku.

A zálohování dat? Jestliže pravidelně zálohujete, určitě přijde vhod také co nejrychlejší způsob. DVD, ač dnes poměrně rychlé, nenabízí dostatečný komfort. Pro počáteční zálohu celého systému nestačí kapacitou - je nutné vytvářet jen zálohu kritických dat. To na externí disk můžete se správným nástrojem vytvořit bitovou kopii (obraz) používaného diskového oddílu s operačním systémem, programy a všemi ostatními daty. V případě ztráty jednoduše vše obnovíte do původního stavu.

Dnes se však nezabýváme zálohováním jako takovým (článek na toto téma naleznete zde), ale vhodným rozhraním externího disku. Přikročíme rovnou k prvnímu adeptovi.

USB - Universal Serial Bus

V současné době ve verzi 2.0 s teoretickou propustností 480 Mbit/s, u starších počítačů většinou v kompatibilní verzi 1.1 s přenosovou rychlostí pouze 12 Mbit/s. Přestože jde zdánlivě o velmi rychlý způsob jak přenášet na disk data, reálný výkon je mnohem nižší. Důvodem je především způsob, jak řadič USB komunikuje s připojenými zařízeními.

Každé zařízení USB může posílat data jen když je k tomu vyzváno řadičem. Tím pádem mohou jednoduše vznikat hluchá místa. USB taktéž neumí řadit požadavky do fronty (tzv. pipelining), což dále negativně ovlivňuje výkon. Z teoretické hodnoty 60 MB/s se tak rychle dostaneme na třetinu.

Proč je ale USB tak oblíbené? Předně proto, že operační systém Windows od Microsoftu dlouho vzdoroval konkurenčnímu FireWire společnosti Apple, a tak se na PC prostě zabydlelo. Ke cti rozhraní slouží fakt, že jako jediné umí připojené zařízení napájet, podle specifikací až proudem 500 mA (napětí 5 V).

Moderní USB řadiče umí dodat i víc proudu, aby mohly pohánět externí 2,5" disky. Proto se na starším počítači může stát, že disk s vyšším odběrem než 500 mA bude vyžadovat dodatečné napájení, například druhým USB kabelem nebo externím adaptérem. Velké 3,5" jsou již mimo možnosti USB, a tak vždy využívají externí napájecí adaptér, stejně jako externí optické mechaniky (ale výjimky se najdou).

FireWire - především pro video

Rozhraní s poetickým názvem "ohnivý drát" znají především majitelé digitálních videokamer. Narozdíl od USB bylo FireWire (podle institutu pro elektroniku označované také jako IEEE1394) od začátku mířeno pro vysoký výkon. Pracuje značně odlišně od USB, protože komunikaci neřídí řadič, ale jakékoliv z připojených zařízení.

FireWire existuje ve dvou základních variantách. Pomalejší a starší s označením 1394a či FireWire 400 a novější a rychlejší 1394b neboli FireWire 800. Čsla 400 a 800 symbolizují maximální teoretickou přenosovou rychlost v Mbit/s. Abych byl přesný FireWire 800 si trošku přidává, neboť skutečná hodnota je 786,432 Mbit/s.

Přestože je novější verze zpětně kompatibilní se starší, má konektor jiný tvar, což vyžaduje redukci v případě připojení novějšího zařízení na starší typ FireWire. Co se napájení týče, bylo IEEE1394 navrhováno s napájecím vodičem, který by umožňoval napájet zařízení s odběrem až 45W, jenže realita je v rámci osobních počítačů trochu jiná. Na počítači či notebooku tak zkrátka FireWire nenapájí připojené zařízení. To proto musí mít vlastní síťový adaptér či baterii.

Kromě počítačů se rozhraní používá i ve vojenském průmyslu, konkrétně v letectví jako komunikační sběrnice. Ale to již jen na okraj, aby bylo vidět, jak je koncept FireWire ceněný.

eSATA - jen pro vyvolené

Toto nové rozhraní se zcela diametrálně odlišuje od dvou předešlých . Je určené k jednomu jedinému účelu - připojení externích disků/mechanik. Vychází z interní varianty SATA (serial ATA), pouze vylepšuje konektor kvůli vyššímu namáhání. Bohužel nepřidává napájecí vodič, a tak připojené disky musí mít opět vlastní síťový adaptér.

Rozhraní nabízí teoretickou přenosovou rychlost 3 Gbit/s. Reálná rychlost však záleží na pevném disku, neboť ten není takové rychlosti schopen dosáhnout. eSATA připojení se proto hodí pro připojení externích diskových polí, kde by USB či FireWire brzdily výkon.

Jenže... vše má, jak jste si jistě už zvykli, své "ale". V případě eSATA je to především délka kabelu. Zařízení tak může být od konektoru na základní desce vzdáleno maximálně 2 m, kabel mezi počítačem a diskem by tedey neměl přesáhnout nějaký metr a půl. Zdánlivě nedůležitá informace může mít zásadní dopad  případě, že máte počítač nějak šikovně schovaný ve stole či někde za skříní.

Další nevýhoda spočívá v malém rozšíření. Základních desek, potažmo počítačových sestav, s konektory eSATA je stále jako šafránu. A i když ten váš zrovna danou zdířkou disponuje, až budete chtít disk připojit u kamaráda, nepůjde to.

Rychlosti čtení a zápisu

Pro otestování rychlostí jednotlivých rozhraní posloužil externí disk Seagate FreeAgentPro, na kterém najdete konektory USB 2.0, FireWire 400 a eSATA. Testovalo se v operačním systému Windows XP Pro SP2 se záplatou umožňující dosáhnout rozhraní FireWire rychlosti vyšší než 100Mbit/s. Jde o celkem závažnou chybu, kterou by uživatelé FW měli znát.

Z grafu je patrné, že nejlépe si vede dle předpokladů rozhraní eSATA. U něj záleží především na disku samotném a na velikosti kopírovaných souborů. Je-li rychlost na prvním místě, je nejlepší volit eSATA.

Mezi USB a FireWire je možná menší rozdíl než by někdo čekal. Rozdíl je však převážně při čtení, kde dostává USB opravdu na frak. Číselně je to 27MB/s proti 34,5 a to není vůbec zanedbatelné. Například při obnovování zálohy můžete ušetřit i několik minut. A to jsem neměl k dispozici novější verzi FireWire.

Hodnocení

Přestože testy dopadly jak dopadly, rozhodně to neznamená pro USB nic špatného. Jen každý, kdo chce výkon, musí obětovat jeho komfort a sáhnout po jiném rozhraní. Ostatní, kterým je jedno, zda se soubor zkopíruje za 30 nebo 34 sekund raději zvolí USB. Je prakticky všude a u malých disků 2,5" funguje i bez externího napájení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám