Hlavní obsah

Jak fotí megapixelová Nokia 7610?

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduché digitální fotoaparáty se velice rychle staly běžnou součástí většiny mobilních telefonů. Jejich největší slabinou bylo doposud nízké rozlišení, které předurčovalo snímky z fotomobilu pouze pro použití v rámci multimediálních zpráv MMS nebo jako tapetu na displej telefonu.

Foto: Petra Kulhánková
Článek

To se však s příchodem megapixelových fotomobilů, jejichž prvním zástupcem je Nokia 7610, mění. Rozlišení 1152x864 obrazových bodů je už dostačující i pro prohlížení fotek na počítači a případně i jejich tisk v menším formátu. Navíc Nokia 7610 umí nahrávat ozvučené videosekvence o délce až 10 minut, a to v rozlišení 176x144.

Základem fotoaparátu vestavěného v Nokii 7610 je objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností 3,7 mm doplněný pochopitelně pouze digitálním zoomem, který dokáže fotografovaný objekt přiblížit až čtyřnásobně, avšak na úkor kvality. K dispozici je i samospoušť.

230 fotek v nejvyšší kvalitě

Vybrat si můžete ze tří režimů kvality, které se liší nejen stupněm komprese, ale i rozlišením. Zatímco v nejhorším režimu přístroj fotí v rozlišení jen 640x480, u zbylých dvou režimů dostanete megapixelové snímky s rozlišením 1152x864.

Vzhledem k tomu, že telefon je vybaven 8 megabajty vnitřní paměti a navíc i paměťovou kartou typu MMC o kapacitě více než dostatečných 64 MB, není důvod proč nevyužívat maximální kvalitu, při které se na paměťovou kartu vejde okolo 230 snímků.

Digitálnímu fotoaparátu se nevyrovná

Kvalita snímků, kterou můžete sami posoudit na fotografiích níže, se v žádném případě nevyrovná plnohodnotným, byť i starším, megapixelovým digitálním fotoaparátům. Snímky nejsou tak ostré, mají vyšší šum a značně trpí vadou chromatické aberace. Kvalita rapidně klesá především v náročnějších světelných podmínkách (šero, protisvětlo).

Ve srovnání s VGA fotomobily je megapixelová Nokia o obrovský krok kupředu, ale chcete-li dobré snímky, je stále nezbytné pořídit si skutečný digitální fotoaparát. Vestavěný fotoaparát v Nokii se hodí především na momentky, u kterých až tak nezáleží na kvalitě.

O využití mobilního telefonu jako plnohodnotného digitálního fotoaparátu si nejspíš ještě dlouho budeme muset nechat jen zdát. Výrobci sice brzy nabídnou fotomobily s ještě vyšším rozlišením, ale hlavním nedostatkem patrně stále zůstane malinkatý objektiv vtěsnaný v těle telefonu a elektronika starající se o zpracování snímků, která je zatím mnohem jednodušší než u plnohodnotného fotoaparátu.

Ukázkové snímky

Po kliknutí se zobrazí originální fotografie v maximálním rozlišení.

Anketa

Oznámkujte sami kvalitu snímků
1
18,2 %
2
19,5 %
3
20,4 %
4
16,5 %
5
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 768 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové Nokie budou fungovat s Eurotel GO

Od počátku příštího týdne by v rámci předplacené služby GO měly správně fungovat i nejnovější mobilní telefony značky Nokia. S těmi doposud nebylo možné...

Výběr článků

Načítám