Hlavní obsah

IT firmy vyvíjejí úsporné počítače, chtějí chránit klima

MOUNTAIN VIEW

Rozsáhlý projekt, pod nímž jsou podepsány společnosti typu Dell, HP, IBM, Intel, Lenovo či Microsoft, podporuje užívání energeticky úsporných počítačů. Cílem je ušetřit 5,5 miliardy dolarů (asi 110 mld. korun) na spotřebované energii a snížit emise skleníkových plynů až o 54 miliónů tun ročně.

Článek

Vůbec první se s iniciativou stavět "zelené" počítače přihlásila koncem května americká IBM. Firma chce investovat miliardu dolarů ročně do zvýšení výkonnosti informačních technologií. [celá zpráva]

Posléze se k ní připojily další společnosti, které patří jak mezi zákazníky, tak výrobce výpočetní techniky (včetně producentů počítačů a čipů), dále skupiny usilující o ochranu přírody, dodavatele energií, prodejce, státní úřady a další.  

"Iniciativa na záchranu klimatu přinese do roku 2010 snížení emisí skleníkových plynů v objemu, který odpovídá ukončení provozu více než 11 miliónů automobilů nebo uzavření tepelných elektráren s kapacitou 20 500 megawattů - je to významný krok při snižování produkce plynů, které negativně ovlivňují naši planetu," uvedl Pat Gelsinger, viceprezident společnosti Intel.

Úsporné standardy mají být překonány

Výrobci počítačů a komponentů, kteří se do tohoto projektu zapojí, chtějí splnit nebo překonat požadavky EPA Energy Star.

V první fázi budou požadavky na energetickou úspornost odpovídat doporučením EPA Energy Star, ale v příštích letech se mají zpřísnit. Například specifikace 2007 Energy Star vyžadují, aby napájecí zdroje PC dosahovaly účinnosti alespoň 80 procent. Nová iniciativa počítá se zvýšením účinnosti do roku 2010 na minimálně 90 procent.

Kromě toho jsou nastaveny ještě přísnější požadavky na napájecí zdroje běžných serverů (jednoprocesorové a dvouprocesorové systémy): zvýšení z dnešních 85 procent na 92 procent v roce 2010.

Všechny zúčastněné firmy musí při nákupech nových stolních PC a serverů preferovat úsporná zařízení a zavádět a používat na PC nástroje k řízení spotřeby energie.

Snahu firem mohou podpořit také běžní uživatelé

Jednotliví spotřebitelé mohou projekt Climate Savers Computing Initiative podpořit zápisem na www.climatesaverscomputing.org spojeným s příslibem, že jejich příští počítač bude splňovat příslušná kritéria. Spotřebitelé se na webových stránkách rovněž naučí, jak plně využít existující úsporné režimy PC, jako je spánek či hibernace, a snížit tak spotřebu počítače až o 60 procent.

Počítače jsou stále nenasytnější
Nejen podnikové, ale také osobní počítače spotřebovávají stále větší množství energie. Například výkonná herní sestava, která obsahuje moderní dvoujádrový mikroprocesor (ať už rodiny Intel Core 2 Duo, či AMD Athlon 64 X2), několik GB operační paměti a špičkové grafické karty (GeForce 8800 GTX/Ultra, Radeon HD 2900 XT), odebírá ze sítě minimálně 200 W, ale také přes 300 W (např. když v sestavě pracují hned dvě grafické karty). A to nepočítáme proudový odběr samotného monitoru, který se pohybuje v desítkách wattů.

Reklama

Související témata:

Související články

IBM chce stavět "zelené" počítače

Americká IBM plánuje investovat miliardu dolarů ročně do zvýšení výkonnosti informačních technologií. Podle tohoto plánu chce firma zásadně snížit spotřebu...

Výběr článků

Načítám