Hlavní obsah

IT expertů je stále nedostatek, specialisté chtějí 100tisícové platy

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alarmující je nedostatek IT expertů na českém pracovním trhu. Krize je tak vysoká, že nedostatek počítačových specialistů brzdí dvě třetiny tuzemských společností, jak ukázala analýza Shoptetu. Nepomáhají neustále rostoucí platy, v některých případech si uchazeči říkají klidně i o více než 100 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedostatek IT expertů se projevuje především pomalejším růstem jednotlivých společností. Podniky také často musí přehodnocovat své obchodní plány. „Dvě třetiny českých firem jsou závislé na IT, což je i náš případ. Chybí nám několik lidí, takže jsme museli upravit naše plány týkající se vydávání novinek a přidaných služeb pro e-shopy,” prohlásil ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.

„Odhaduji, že kvůli dlouhodobě napjaté situaci na trhu práce je většina firem až v ročním skluzu s vývojem, což má samozřejmě za následek i to, že by mohly mít lepší než doposud vykazované obchodní výsledky,” doplnil s tím, že právě na Shoptetu běží aktuálně více než polovina české e-commerce.

Česko má na 200 000 IT expertů. Stále je to ale málo

Internet a PC

Situace pro společnosti tedy není v současnosti ani přinejmenším příznivá. „Těžší nábor, vyšší kompenzace a pomalejší odbavování produktového vývoje,” shrnul hlavní problémy na současném trhu Petr Boroš, ředitel společnosti Retino.

Podle údajů Českého statistického úřadu vystoupala během letošního druhého čtvrtletí průměrná měsíční mzda v ČR na 34 105 korun. Platy v oblasti IT jsou nicméně daleko vyšší. „V rozumné míře zvyšujeme platy. Ale i přesto hodně lidí musíme při náboru rovnou vyřadit z výběru, protože chtějí velmi vysoké platové ohodnocení, například z aktuálního náboru react vývojáře máme zkušenost, že mnoho lidí si říká měsíčně o 100 000 Kč a více,“ uvedl Vladimír Šandera, spoluzakladatel Smartsupp.com.

„Kvůli nedostatku lidí jsme rozjeli nábor na více platformách, což nás stojí více peněz a času,” doplnil Šandera.

Není výjimkou, že společnosti přistupují k náboru externistů na částečný úvazek, případně najímají externí agentury, které dostávají na starosti celé projekty. To ale pochopitelně není v dlouhodobém horizontu příliš efektivní. „Veškerý vývoj děláme sami, případně i s externisty, kteří s námi ale většinou pracují dlouhodobě. Part-time děláme taky, ale minimálně 20 hodin týdně, méně pro nás moc nedává smysl. Přestože je to těžší cesta, musíme si prostě najít chytré lidi a vzdělat si je,” uzavřel Boroš.

Reklama

Související články

Na trhu chybí 30 000 odborníků na počítače

Na trhu práce chybí v Česku podle personálních agentur 30 000 odborníků na počítače. Téměř čtyři z pěti firem tvrdí, že má problém obsadit volné místo ve svém...

Výběr článků

Načítám