Hlavní obsah

Internet přes pevnou linku poteče rychlostí 250 Mbit/s

Společnost Cetin, která zajišťuje infrastrukturu pro připojení k internetu zhruba 85 procentům českých domácností, v rámci modernizace svých sítí zvyšuje maximální přenosovou rychlost dat na 250 megabitů za sekundu. Tuto rychlost už nabízí velkoobchodním partnerům a během sedmi let by ji mohly využívat domácnosti připojené prostřednictvím pevných linek Cetinu, uvedl člen představenstva Michal Frankl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do zásadní obnovy sítě se pustila společnost před dvěma lety. Za sedm let plánuje investovat 22 miliard korun. "Převážně část je upgrade sítě, jen menší část je stavba nové infrastruktury v nových developerských projektech," popsal Frankl.

Firma se nesoustředí pouze na velká města, ale ze 60 procent pracovala v uplynulých dvou letech v okresních a menších městech. "I proto, že je tam mnohdy jednodušší získat stavební povolení než ve velkých městech," uvedl Frankl.

Alespoň 30 Mbit/s

Aktuálně na rychlost vyšší než 100 Mbit/s dosáhne podle Frankla přibližně 500 000 českých domácností, k rychlosti 250 Mbit/s se dostane zhruba pětina z nich. "Zásadní je, aby drtivá většina připojení byla rychlejší než 30 megabitů za vteřinu, to se považuje za nejnižší rychlost do budoucna," uvedl Frankl.

Spolu s vyšší stabilitou internetu rychlejší připojení přinese také větší možnosti pro různé videopřenosy, narůstá sledování takzvaných streamovaných videí. V budoucnu bude vyšší rychlost potřeba i pro televizní vysílání, protože stále více lidí si objednává k internetovému připojení i televizi a současné přenosové schopnosti sítě nemusí na reálnou poptávku v budoucnu stačit.

Konkurence je ještě rychlejší

Provozovatel konkurenční kabelové platformy UPC nabízí již od loňského podzimu rychlost připojení k internetu pro domácnosti až 400 Mbit/s. V dosahu sítí UPC jsou v ČR a na Slovensku zhruba dva milióny domácností.

Cetin je součástí investiční skupiny PPF. Ta před dvěma lety koupila společnost O2, z níž se Cetin oddělil, aby se staral o infrastrukturu, zatímco pod O2 spadají koncoví zákazníci. "Infrastrukturu nabízíme všem operátorům, kteří na ni chtějí poskytovat službu koncovým zákazníkům," uvedl Frankl.

Rychlost 250 megabitů za sekundu už poskytuje od května například společnost Český bezdrát.

Reálná rychlost připojení? Žádná sláva

Výše uvedené rychlosti pochopitelně pojednávají o konkrétních technologiích, které jsou v tuzemsku používané. Pokud bychom se ale na Českou republiku podívali jako na celek a nebrali přitom v úvahu konkrétní použitou technologii připojení, situace by již tak růžová nebyla.

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Společnost Seznam.cz totiž v polovině loňského roku zveřejnila mapu internetu, která ukazuje, jak jsou na tom Češi s rychlostí bídně. Drtivá většina Čechů (84 %) se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Loňské měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mb/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů. Data přitom pocházejí ještě z většího vzorku uživatelů než v případě měření serveru DSL.cz – z bezmála miliónu unikátních IP adres. Data tedy vycházejí z reálného provozu na síti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám