Hlavní obsah

Intel: Wi-Fi se stane standardní výbavou většiny notebooků

BRNO

Již příští rok bude téměř každý nový přenosný počítač s procesorem Intel vybaven bezdrátovou síťovou kartou Wi-Fi. Řekl to na brněnském veletrhu Invex manažer tuzemské pobočky společnosti Intel Evžen Pavlovský.

Foto: Kristýna Chalupová

autodráha na Stanici techniků

Článek

Podíl notebooků s podporou Wi-Fi již příští rok stoupne ze současných 65 procent na 90 procent. A v roce 2006 bude dokonce 96 procent přenosných počítačů s čipy Intel mít možnost připojení k bezdrátovým sítím.

V současné době mohou uživatelé notebooků Wi-Fi využít především pro přístup k internetu z řady veřejných míst, jako jsou např. kavárny či obchodní komplexy.

V budoucnu lze očekávat znatelné rozšíření bezdrátových sítí i v podnicích, kde tato technologie umožní snadný přístup do vnitropodnikové sítě a na internet, ať už se budete nacházet ve kterékoliv místnosti budovy podniku.

Až 140 tisíc hotspotů v příštím roce

Počet přístupových míst, takzvaných hotspotů, kde se lze s notebookem připojit prostřednictvím Wi-Fi na internet, se podle Pavlovského ve světě zvýší ze zhruba 20 tisíc v roce 2002 na 140 tisíc v příštím roce.

V České republice je podle šéfa společnosti WideNet Jakuba Ditricha nyní kolem 350 komerčních hotspotů. Počet tuzemských uživatelů operátoři odhadují na tisíce.

Připravuje se nástupce Wi-Fi

Společnost Intel, která jako první začala masově zabudovávat bezdrátové síťové karty do notebooků v rámci technologie Centrino, se chce v příštích letech zaměřit na technologii WiMAX, jenž je nástupcem Wi-Fi a na rozdíl od ní dokáže pokrýt území až do 50 kilometrů. S rozšířením WiMAXu v noteboocích firma počítá v roce 2007.

WiMAX by se mohl stát podle odborníků vážným konkurentem mobilním sítím třetí generace UMTS, do kterých vložili mobilní operátoři miliardové investice. Sítě 3G jsou sice mnohem rychlejší než dnešní mobilní sítě GSM, ale proti WiMAX jsou 30krát pomalejší a jedna jejich základnová stanice pokrývá území desetkrát menší než u nové technologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám