Hlavní obsah

Intel vrací úder s čipy nové generace, Pentium 4 končí

Výrobce procesorů Intel přinese ve druhé polovině roku čipy Conroe a Merom vybavené novou architekturou. Společnost očekává, že její výrobky budou minimálně o dvacet procent rychlejší než konkurenční produkty Advanced Micro Devices, které obě firmy uvedou ve stejný okamžik na trh.

Článek

Procesory s kódovými jmény Conroe a Merom jsou určeny pro přenosné a stolní počítače. Používají novou architekturu Next-Generation Micro-Architecture (NGMA), která u Intelu nahrazuje dnes používanou Netburst, na níž jsou postaveny procesory rodiny Pentium 4.

NGMA čipy budou používat k výpočetním operacím 14stupňovou pipeline. Čím více stupňů procesor používá (architektura Netburst obsahuje 31stupňovou pipeline), tím méně práce na každou z nich připadá a jádro, aby podalo optimální výkon, proto musí pracovat na vyšší frekvenci. S tím se pojí jedna ze základních nevýhod Netburst architektury - vysoká teplota Pentií 4. Menší pipeline naopak zpracuje na jednom stupni více informací a procesor, který ji obsahuje, proto může běžet na nižších frekvencích.

NGMA procesory budou používat stejnou unifikovanou cache [celá zpráva] jako současné Intel Duo Core čipy. Velikost této rychlé vyrovnávací paměti stanovil výrobce na 4MB.

Kombinací NGMA architektury a takzvané unifikované cache nám dovolí už ve druhé polovině tohoto roku vyrobit o dvacet procent výkonnější mikroprocesory než dokáže konkurent AMD, uvedl Mooly Eden, viceprezident Intelu.

AMD neplánuje na konec roku příliš velké změny v architektuře svých čipů - dočkáme se pouze uvedení nové patice a podpory pamětí typu DDR2, která by měla o něco zlepšit výkon čipů AMD Athlon 64.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám