Hlavní obsah

Intel představil mobilní Pentium se dvěma jádry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel demonstrovala na výstavě IDF Spring Japan první počítače postavené na procesoru Yonah. Yonah obsahuje dvě jádra a pohánět bude jak notebooky tak stolní systémy.

Článek

Procesor s kódovým jménem Yonah bude určen převážně pro mobilní zařízení - Intel však nevylučuje ani jeho použití v klasických desktopech.

Yonah je vyráběn 65nm technologií a obsahuje dvě jádra. Notebook, který byl Intelem představen na akci IDF Sping Japan 2005, obsahoval tento čip s pracovní frekvencí 1467MHz. V budoucnu by měl daný procesor dosahovat rychlostí kolem 2GHz.

Procesor Yonah budou doprovázet tři nové technologie, které mají dále zlepšit výkon zařízení či jeho výdrž. Jedná se o tzv. Intel Advanced Thermal Manager - vylepšený teplotní monitoring systému, Intel Digital Media Boost - soubor digitálních multimediálních instrukcí a Intel Dynamic Power Coordination - tato technologie automaticky v závislosti na aktuálních požadavcích přizpůsobuje kmitočet procesoru, rovněž také může měnit frekvenci jednotlivých jader integrovaných v čipu.

První vzorky Yonahu se na trhu objeví koncem roku 2005. Masová výroba je plánována až na první čtvrtletí 2006. Intel věří, že koncem roku 2006 bude více než 70 procent jím produkovaných výkonných mobilních čipů obsahovat dvě jádra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám