Hlavní obsah

Intel představil čipy vyráběné 45nm procesem

SANTA CLARA

Kalifornský výrobce mikroprocesorů Intel představil čipy nové generace, které již firma vyrábí 45nanometrovým procesem. Produkty se na trhu objeví ve druhé polovině příštího roku.

Článek

První várka 45nm čipů, kterou Intel tento měsíc vyrobil, jsou jádra SRAM, které obsahují 153 megabitů paměti. Čipy obsahují více než miliardu tranzistorů, jedna paměťová buňka zaujímá plochu 0,346 mikronů čtverečných. Pro srovnání: v roce 2000 vyrobil Intel první 130nm moduly SRAM. Obsahovaly 18 megabitů paměti a zaujímaly plochu 2,45 mikronů čtverečných.

Intel a ostatní technologické společnosti přibližně každé dva roky uvádějí nové technologie, jimiž zmenšují velikost tranzistorů, které tvoří počítačové čipy. Díky tomu vzrůstá výkon procesorů, snižuje se jejich spotřeba elektrické enegrie a rovněž také významně klesá výrobní cena těchto produktů.

Stále tak platí takzvaný Moorův zákon, který říká, že se každých 24 měsíců (podle některých zdrojů 18 měsíců) počet tranzistorů v procesoru zdvojnásobí. Gordon Moore, jeden ze zakladatelů společnosti Intel, jej vyslovil v roce 1965. Obecně se předpokládá, že Moorův zákon bude platit minimálně do roku 2020.

V současnosti produkuje Intel čipy 65nm procesem. Jeho největší rival Advanced Micro Devices zatím setrvává u 90nm výrobní technologie, s 65nm ekvivalentem se firma nevytasí dříve než ve druhé polovině tohoto roku.

Pro výrobu 45nm čipů použije Intel starší, avšak ověřený systém zvaný "immersive litography". Při užití této technologie jsou křemíkové plátky, které jsou základním materiálem pro produkci procesorových jader, ponořeny do čisté vody. Zde se na ně zaměří světelný paprsek a vytvoří v nich integrovaný obvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám