Hlavní obsah

Intel: Jsou větší hrozby než malé AMD

Novinky, mas

Když mluvíme o konkurenci mezi výrobci procesorů, nejčastěji narážíme na souboj mezi AMD a Intelem. Podle vedení Intelu však existují jiné firmy, kterých by se americký výrobce měl obávat, neboť AMD v současné době pozici Intelu přestalo ohrožovat.

Článek

S příchodem architektury Core 2 Duo dobyl Intel zpět velkou část pozic, které AMD pracně získávalo v několika předchozích letech. Současný stav, kdy AMD zkouší prostřednictvím ještě neuvedeného procesoru Barcelona pouštět trochu hrůzy, s největší pravděpodobností potrvá jen do uvedení na trh. Málokdo dnes věří, že nová čtyřjádra dokáží předčít procesory Intel s jádrem Penryn.

Stejně to vidí i Intel, který svým zaměstnancům rozeslal zprávu týkající se konkurence. V ní zmiňuje přibližně dvacet konkurenčních jmen, některá z nich s vyšším důrazem než Advanced Micro Devices.

A z koho že má Intel největší respekt? Tak především je to Samsung, který se pomalu stává největším výrobcem elektroniky na povrchu zemském. Hlavně v rámci polovodičových pamětí drží neotřesitelnou pozici. A i když není přímou hrozbou jako AMD, vzhledem k obratu firmy by pro Samsung nemusel být problém začít tlačit na pilu.

Druhá vážná hrozba pochází od IBM. Jak jinak, chtělo by se říct. IBM jako výrobce procesorů není největší, rozhodlo se proto být nejlepším. To zahrnuje vývoj nejlepší technologie, a nutno podotknout, že se na pozici technologického vůdce opravdu hřeje. Po stránce výrobního procesu je na tom Intel sice velice podobně (obě firmy 45nm), ale IBM zvládá pokročilou výrobu 3D "sendvičových" čipů, o čemž si může Intel nechat jen zdát.

V seznamu se dále objevují i jména jako Hynix (paměti), Nvidia (grafické karty, čipové sady), Toshiba či Transmeta (procesory). Samozřejmě nechybí ani AMD, které byť dočasně odsunuto na druhou kolej, může ještě vystrčit růžky a pořádně trknout. Nesmíme zapomenout, že AMD se dnes skládá ze dvou divizí - vyrábí jak procesory, tak grafické karty a čipové sady.

Reklama

Výběr článků

Načítám