Hlavní obsah

Intel a Nokia pracují na sítích WiMAX

Intel a Nokia připravují sérii produktů, které urychlí nasazení sítí WiMax. Bezdrátová technologie WiMax je nástupcem dnešní WiFi techniky. Dovoluje přenést až 75Mbit dat za sekundu do vzdálenosti 50km.

Článek

Nokia bude v prvé řadě vyvíjet mobilní telefony vybavené technologií WiMax, rovněž však bude vytvářet WiMax sítě s užitím čipových řešení firmy Intel.     

Technologie WiMax bude spolupracovat se současnými sítěmi takzvané třetí generace (3G). Obě technologie by se měly ale spíše doplňovat než si vzájemně konkurovat. Určitě se tedy nedá říci, že se s příchodem WiMaxu rozšiřování a vývoj 3G sítí zastaví, i když nabízejí přenosové rychlosti o poznání nižší - do 2MB/s. 

Největším problémem dnešních WiMax produktů je jejich vysoká cena, která mnohdy dosahuje 10 - 15 tisíc korun za jedno klientské zařízení a účinně tak brání většímu rozšíření WiMax sítí a výrobků, které budou těchto vysokorychlostních bezdrátových služeb využívat.

S přibývajícím počtem výrobců WiMax řešení by se však měla jejich cena rychle snižovat na přijatelnou úroveň. Paralela se nabízí při srovnání cen prvních Wi-Fi zařízení, které dříve dosahovaly závratných 25 tisíc korun a dnes jsou k mání do tisícovky.

Masové rozšíření WiMaxu se očekává v roce 2006. Na přelomu let 2006/2007 by měl Intel uvést první čipovou sadu určenou přenosným počítačům s možností připojení k WiMax a 3G sítím.

Reklama

Související témata:

Související články

75Mbit bezdrátově do vzdálenosti 50km

Rychlé bezdrátové přenosy známé také jako WiMax (WiFi na Max) pravděpodobně jako první zavedou operátoři v americkém Chicagu. WiMax technologie bude zpočátku...

Výběr článků

Načítám