Hlavní obsah

IDC: Prodej počítačů ve třetím čtvrtletí stoupl o 15,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Celosvětový prodej osobních počítačů se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 15,5 procenta na 66,85 milionu přístrojů zejména díky silnému růstu poptávky po noteboocích. Uvedla to na svých internetových stránkách výzkumná společnost IDC. Dodala, že americká firma Hewlett-Packard posílila svou vedoucí pozici na trhu.

Článek

"Zájem o přenosné osobní počítače ve všech regionech nadále v pozoruhodné míře podporuje celý trh s osobními počítači a vytváří základy pro velmi silné čtvrté čtvrtletí," řekla analytička IDC Loren Loverdeová.

Dodala, že růst prodeje se udrží na vysoké úrovni i v příštích několika letech díky klesajícím nákladům, ostré konkurenci a rostoucím podnikovým výdajům ve všech regionech. Na rozvíjejících se trzích podpoří růst prodeje rovněž relativně nízká vybavenost počítači a stoupající příjmy spotřebitelů.

Společnost HP zvýšila prodej o 33 procent na více než 13 miliónů počítačů. Její tržní podíl tak stoupl na 19,6 procenta ze 17 procent před rokem. Prodej největšího konkurenta Dell vzrostl pouze o čtyři procenta na 10,2 miliónu počítačů. To vedlo k poklesu jeho tržního podílu o 1,7 procentního bodu na 15,2 procenta.

Třetí místo obsadila čínská společnost Lenovo, jejíž prodej stoupl o 23 procent na 5,5 miliónu počítačů. Na čtvrté příčce se umístil tchajwanský Acer, za kterým následovala japonská Toshiba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám