Hlavní obsah

I student dokáže nabourat počítač s Firefoxem

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Softwaroví odborníci nalezli několik cest, kterak nabourat počítač přes prohlížeč Firefox, v němž bylo ve čtvtek objeveno závažné slabé místo. Podle nich jsou už programy, jenž mezery využijí, na cestě k prvním počítačům vybaveným nezaplátovaným Firefoxem.

Článek

Bezpečnostní mezeru v prohlížeči Mozilla Firefox objevil jako první expert Tom Ferris. Výrobce programu zareagoval rychle a následující den uvolnil opravu, která problém vyřešila tak, že vadné funkce prohlížeče vypnula.

Podobnému problému čelí i webový prohlížeč Netscape, který používá jádro Firefoxu verze 1.0.6.

Popis slabých míst, která jsou v prohlížečích nalezena, vždy odstartuje závod bezpečnostních expertů, ale i hackerů o to, kdo dříve připraví program, jenž ji využije (tzv. exploit).

Odborníci uvedli, že se jim podařilo vyrobit vhodný software, který počítač s neopraveným Firefoxem nabourá v prostředí Windows i Linuxu, do pár hodin.

"Trvalo mi pouze tři a půl hodiny vyvinout exploit, takže pravděpodobně nebudu sám, kdo to dokáže napsat," uvedl například holandský student informační techniky Berend-Jan Wever.

"Zdá se, že exploit funguje na 100%, i když jsem jej testoval pouze na jednom počítači," dodal.

Kde se stala chyba

Problém se týká práce Firefoxu s takzvanými IDN (International Domain Names). IDN jsou názvy domén, které užívají písmen lokálních jazyků. V pátek (9.9.2005) uvedená oprava podporu IDN vypíná, samotný problém však neřeší.

"Jedná se o dočasné řešení. V současnosti na závadě pracujeme, pak podporu IDN opět povolíme," uvedl hlavní vývojář Mozilly Mike Schroepfer.

"Naštěstí nevíme o žádném provedeném útoku, ale protože se jedná o poměrně kritickou chybu, která může být zneužita, doporučujeme stažení záplaty," tvrdil ještě minulý týden Shroepfer.

Anketa

Máte v prohlížeči Mozilla Firefox vypnutu podporu IDN?
Ano
61 %
Ne
39 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 597 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám