Hlavní obsah

Huawei se chystá investovat v Itálii během tří let 70 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Čínská společnost Huawei Technologies hodlá v příštích třech letech investovat v Itálii 3,1 miliardy dolarů (70,5 miliardy Kč). Prohlásil to v pondělí šéf italské sekce společnosti Thomas Miao. S investicí prý v zemi vznikne 1000 pracovních míst.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma ale čelí tlaku - zejména ze strany Spojených států - v souvislosti s tím, že její technologie mohou znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroj z italské vlády v pátek napsala, že Itálie nedávno posílila svou moc nad soukromým sektorem, částečně kvůli obavám z možného zapojení čínských společností Huawei a ZTE do vývoje sítí 5G.

Minulý týden vláda přijala opatření k posílení své pravomoci intervenovat v soukromém sektoru s cílem bránit národní bezpečnost a další národní zájmy. Huawei ani ZTE ale nezmínila.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám