Hlavní obsah

Huawei není jediný. USA mají v hledáčku další čínské podniky

– Washington
Novinky, mif

Technologický svět v posledních dnech zmítá kauza týkající se společnosti Huawei, kterou americké ministerstvo obchodu zařadilo na černou listinu. Kvůli tomu dává od čínského výrobce mobilních telefonů a telekomunikačních technologií ruce pryč celá řada spolupracujících firem. Huawei přitom není jediným čínským podnikem, který mají USA v hledáčku.

Foto: Jason Lee, Reuters

USA mají v hledáčku čínské výrobce kamer.

Článek

Americká vláda zvažuje, že uvalí podobné sankce jako na Huawei také na společnosti Hikvision a Dahua. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že po připsání zmiňovaných podniků na černou listinu by americké podniky potřebovaly zvláštní povolení, aby s těmito čínskými firmami mohly spolupracovat.

Podle Bloombergu znepokojuje administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa role těchto výrobců při represivních opatřeních vůči ujgurské menšině na západě Číny. A údajně má vláda podezření, že produkty obou těchto podniků jsou využívány při špionáži.

Hikvision je světově největším dodavatelem produktů na videodohled na světě. Podnik, jehož hodnota se odhaduje na 37 miliard dolarů (855 miliard korun), vlastní z více než dvou pětin čínské státní podniky, připomněla agentura Reuters.

Ve stejném odvětví působí také společnost Dahua, i když tak velkého věhlasu jako Hikvision nedosahuje. O žádný malý podnik ale rozhodně nejde. Dahua působí ve více než 180 zemích světa a má na 13 000 zaměstnanců.

Pokud by americké úřady sankce skutečně zavedly, zvýšilo by se tím napětí mezi USA a Čínou. Země spolu od loňského roku vedou obchodní válku, navzájem na sebe uvalují nová cla.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Technologičtí giganti s Huawei končí

Společnost Huawei byla minulý týden přidána americkým ministerstvem obchodu na černou listinu. I když byly tento týden restrikce zmírněny, od čínského podniku dala řada technologických gigantů ruce pryč.

Spolupráci ukončily nebo alespoň pozastavily společnosti ARM, Google, Microsoft, Broadcom, Qualcomm, Xilinx, Intel či Nvidia. Z nabídky vyřadili přístroje společnosti Huawei – a pochopitelně také Honor – i někteří britští a japonští operátoři.

Huawei v prohlášení uvedl, že má zásoby čipů a dalších důležitých komponent přinejmenším na tři další měsíce. Na možné zablokování součástek pro výrobu se podnik připravoval už od poloviny roku 2018.

Podle serveru Engadget nicméně manažeři podniku doufají, že se během tohoto období podaří dospět ke smíru mezi Čínou a USA, načež bude Huawei vymazán z černé listiny amerického ministerstva obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám